auto
0

Toyota D-4D 180 Clean Power concept

Sarajevo-X
Toyota na ovogodišnjem salonu automobila u Parizu namjerava posjetiocima predstaviti Toyota D-4D 180 Clean Power Concept automobil.

Ovo vozilo je opremljeno sa novim Toyotinim D-4D Clean Power konceptnim motorom, zasigurno jednim od najčistijih i najsnažnijih dizelskih motora iz ove kategorije.

Toyota D-4D 180 Clean Power concept automobil namjerava prikazati koliko daleko moderna dizelska tehnologija može ići.

Ispod haube nove Toyote D-4D Clean Power concept moći će se naći dvije u potpunosti nove dizelske jedinice obujma 1.9 i 2.2 litre.

Verzije ovih motora bit će lansirane na tržište tokom 2005. godine, i obje će nuditi najbolje performanse u klasi i niske emisije izduvnih gasova.

Srce novog Toyota D-CAT sistema je DPNR (Diesel Particulate Nox Reduction System) tj. posebni dizelski nox redukcijski sistem, te Toyotin novo razvijeni common-rail sistem. Sa ovom u potpunosti integriranom tehnikom i drugim sistemskim uređajima Toyota je čini se uspjela proizvesti najefektnije rješenje kad je u pitanju redukcija štetnih emisija dizelskih motora.

Toyota D-4D motor razvija oko 180 KS (130 kW), a oba motora iz ponude tj. 1.9 i 2.2 litarski su V6 dizelski agregati, te obezbjeđuju maksimalni okretni moment od 400 Nm.

Zlatan Strik