auto
17

Tokom nekoliko sedmica sa svjetskog tržišta povučeno 16 miliona automobila

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Tokom samo nekoliko sedmica u svijetu je sa tržišta povučeno oko 16 miliona automobila zbog određenih nedostataka i potencijalnih kvarova na vozilima.

Samo kompanija Volkswagen mora sa tržišta povući oko devet miliona vozila na kojima su uočeni nedostaci. Volkswagen je prethodnih dana objavio da će povući 8,5 miliona automobila iz Evrope kao rezultat skandala u vezi sa softverom za lažiranje podataka o emisiji izduvnih gasova. Iz kompanije su poručili da ubrzano rade na pronalasku rješenja koje će popraviti problem i riješiti ovu situaciju.

Osim toga, kompanija Volkswagen je povukla 500.000 vozila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog uređaja koji prikrivaju nivo zagađivanja. Njemački proizvođač automobila Volkswagen dobio je naredbu od američkih regulatora da povuče pola miliona automobila zbog uređaja koji prikriva nivo onečišćenosti.

Toyota je također prije nekoliko sedmica saopćila da će diljem svijeta povući 6,5 miliona svojih automobila, zbog greške na prekidaču električnih stakala na prozorima. Problem se pojavio na modelima Yaris/Vitz subcompact, Corolla, Camry i drugima. Najviše automobila bit će povučeno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), njih 2,7 miliona, dok će u Evropi biti povučeno 1,2 miliona vozila, kao i 600.000 iz Japana. Iz Toyote navode da se problem pojavio na prekidačima za prozore, koji nisu konzistentno lubricirani tokom proizvodnje.

Isto tako, pod pritiskom američke agencije za sigurnost BMW-ov brend Mini opozvaće više od 86.000 vozila zbog problema sa servo sistemom upravljanja. Opoziv se odnosi na Mini Cooper i Cooper S modele proizvedene od 2002. do 2005. godine. BMW je saopštio da je agencija otkrila kako servo sistem može propasti zbog fabričkih ili drugih grešaka. Ukoliko do kvara i dođe automobilom se može upravljati, ali znatno otežano.

Japanski proizvođač automobila Nissan saopštio je da će zbog mogućnosti curenja goriva opozvati svojih 59.000 vozila širom svijeta. Uglavno se radi o modelima Altima i Maxima. Opoziv se odnosi na velike automobile Maxima 2016., srednje Altima modele od 2013. do 2016. i određen broj Teana limuzina modeli od 2014. do 2016. koji su proizvedeni u Rusiji. Svi automobili opremljeni su V6 motorom.

Ford će također povući 129.000 SUV vozila srednje veličine u dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i Kanade zbog problema sa curenjem goriva. Kompanija je naglasila da opoziv pokriva modele Ford Edge i Lincoln MKX proizvedene 2009. i 2010. godine. U područjima gdje se tokom zime koristi sol za čišćenje puteva može doći do hrđanja rezervoara goriva ispod ojačanih nosača koji ga drže pričvršćenim za vozilo. Tako nastale pukotine mogu izazvati požar.

Fiat Chrysler (FC) opozvaće blizu 94.000 modela Jeep Cherokee zato što je klima uređaj preblizu izduvnog sistema i postoji realna mogućnost za izbijanje požara. Problem je otkriven nakon što je američka agencija za sigurnost dobila dvije pritužbe zbog dima i požara u Jeepu Cherokee. Fiat Chrysler je objavio da nije dobio nikakve pritužbe na eventualne povrede korisnika njihovih vozila ili požare u njima. Većina vozila prodata je u Sjevernoj Americi.

Kompanija je saopštila da će opozvati i 86.000 modela Ram Pickup zbog mogućnosti pucanja vratila zadnje osovine što bi dovelo do otpadanja točka. Većina tih modela su za 2015. i 2016. godinu, tako da ih je veliki broj i dalje kod prodavaca. Problem je otkriven tokom ispitivanja koje je proveo Fiat Chrysler. Tada je ustanovljeno da vratilo osovine nije dovoljno dobro toplinski treitirano te da može doći do njihovog pregrijavanja.