Testovi
3

TEST: Citroën C4 Picasso 1.6 HDi Exclusive ETG6

Piše: Elvir Zubović
(Foto: E.Zubović/Klix.ba)
Još od prvog modela koji je ponio ime Picasso, Citroen pokazuje sav svoj raskošni talent u kreiranju automobila koji uspjevaju biti jedinstveni i upečatljivi, ali istovremeno i potpuno funkcionalni i posvećeni porodičnim potrebama. Novi C4 Picasso vrhunski je spoj tih osobina i ujedno jedan od najatraktivnijih porodičnih monovolumena svih vremena.

Nakon što se odličan potez s pokretanjem DS liniije modela pokazao kao vrlo uspješan, Citroen jasno nastavlja podizati svoj rejting, te polako ali sigurno prilazi tom famoznom "premium" segmentu i sa ostalim modelima u svojoj ponudi. Najbolji pokazatelj toga je upravo nova generacija monovolumenskog C4 Picassa. Od automobila koji je trebao biti tek praktičan i svestran porodični "kombi" Citroen je zaista napravio pravo remek djelo dizajna i luksuza.

Spektakularan izgled mami i neporodične tipove

Činjenica da smo u vožnji novog Picassa privlačili poglede prolaznika svih uzrasta i kategorija, kao ni u jednom porodičnom monovolumenu do sada, dovoljno govori o njegovoj pojavi. Jasno, kako smo navikli od Citroena, to je dizajn i izgled koji se ne mora nužno svidjeti svima, ali je sigurno da nigdje neće proći neprimijećen. Još jednom su uspjeli "izmisliti" automobil, i to u prizemnoj i svakodnevnoj formi kao što je jedan MPV.

Znak raspoznavanja novog Picassa svakako su prednja svjetla koja su razdvojena na dio sa dnevnim LED svjetlima i dio sa kratkim i dugim svjetlima. S druge strane, forma karoserije otkriva neke sličnosti s prethodnim C4 Picassom, ali isto tako otkriva i to da je novi model dobio širi trag točkova, zbog čega izgleda još bolje i dinamičnije.

Sviđa nam se: Izgled, praktičnost, ponuda prostora, kvalitet izrade, vozačko okruženje, udobna sjedišta, zvučna izolacija...

Izgled zadnjeg dijela slobodno možemo nazvati germaniziranim, nema sumnje kako jasno podsjeća na neke modele VW-a. Ipak, ne može se reći da je to nešto loše, pogotovo jer je i tu Citroen dodao svoj začin u vidu zanimljivih i svakako jedinstvenih 3D stop svjetala.

Ugodniji od dnevnog boravka

Iako izgleda zaista posebno, unutrašnjost je element gdje se novi C4 Picasso zaista ističe i nameće kao lider. Već sama ponuda prostora više je nego dovoljna da zabrine konkurenciju, a uz to Citroen je sastavio jedan od boljih i ugodnijih interijera u svojoj bogatoj historiji tako da nikome u kabini neće biti niti neugodno niti dosadno.

Zahvaljujući razvoju nove platforme C4 Picasso profitirao je kroz ponudu prostora, prije svega jer su točkovi sada dodatno "gurnuti" u krajeve karoserije, trag točkova je proširen, dok je i sam smještaj motora pogodovao boljem iskorištenju prostora.

Foto: E.Zubović/Klix.ba
Foto: E.Zubović/Klix.ba

Ako krenete od zadnjeg dijela, pohvale zaslužuje ogromni prtljažnik koji i u svojoj najskromnijoj konfiguraciji, sa sjedištima u položaju za potpuni komfor putnika, može primiti čak više od 600 litara. Ako tome dodamo peta vrata koja se otvaraju skroz do bokova, tačnije obuhvataju bokove, kao i potpuno ravnu podnicu prtljažnika, onda je jasno da će Picasso ispuniti svaku porodičnu misiju.

Na zadnjim sjedištima prostora također ima više nego dovoljno, dok će jedino možda krupniji putnici imati zamjerku na samu veličinu sjedišta čije površine izgledaju poddimenzionirano. Ako se odlučite za potpuni luksuz, kao na testnom modelu, onda ćete definitivno poželjeti da se vozite kao suvozač. Uz "premiere classe" paket sjedišta dolazi i suvozačko sjedište koje ustvari izgleda kao superudobna kućna fotelja koja ima naslonjač za noge koji se izdašno izvlači iz donjeg dijela, a ugođaj upotpunjuje ugodnom masažom leđa. I ovdje Citroen pokazuje nivo luksuza koji ostali nisu nikada dostigli u ovoj klasi.

Ne sviđa nam se: Rad robotiziranog mjenjača, preglednost instrumenata, bučan motor, ...

Naravno, pregled unutrašnjosti kulminira na vozačkoj poziciji. Već odavno smo navikli od Citroena da instrumente ne smješta ispred vozača nego na sredinu, ali ovo je definitivno nešto novo. Umjesto instrumenata u Picassu su tu dva velika ekrana koji nude potpunu mogućnost prilagođavanja i pregleda informacija. Bilo da želite upravljati klima uređajem, audiouređajem, navigacijom, putnim računarom ili da čak želite gledati svoje digitalne fotografije, sve se nalazi na dohvat ruke i potreban je samo jedan dodir, baš kao na vašem smartphoneu ili tabletu. Neki novi klinci će se svakako vrlo brzo i lako snaći u ovakvom kokpitu.

Naravno, na prvi pogled ne izgleda baš pregledno i, iskreno, treba dosta vremena da se navikne na smještaj svih pokazivača, ali koliki god tradicionalista bio, nisam mogao poreći da je, ako ništa, zanimljivo boraviti u automobilu koji u potpunosti prati trendove računarske i mobilne tehnologije.

Udoban uz umjeren temeprament

Prethodni C4 Picasso ostao nam je u dobrom sjećanju, prije svega zbog odličnih dinamičkih osobina koje su prkosile visini i monovolumenskoj formi. Zahvaljujući novoj platformi novi Picasso je otišao i korak dalje.

Uz produžen međuosovinski razmak i proširen trag točkova, uz istovremeno smanjenje visine i težine, jasno je da je recept usavršen na najbolji mogući način. Također, zahvaljujući boljem smještaju motora i mjenjača, i težište automobila je bolje pozicionirano.

Približna konkurencija za Citroen C4 Picasso 1.6 HDi Exclusive ETG6: - Renault Scenic BoseEd. dCi110 EDC (110 KS) - 42.929 KM - Toyota Verso 2,2 D-4D Sol AT (150 KS) - 54.538 KM - VW Touran 2.0 TDI DSG Highline (140 KS) - 55.619 KM (navedene cijene su iz aktuelnih cjenovnika sa zvaničnih internet stranica ovih marki u BiH)

Sve to u vožnji izgleda vrlo ugodno i odmjereno. Jasno da Picasso nije, niti treba biti, namijenjen "sportskoj" vožnji, ali i pri dinamičnom tempu snalazi se više nego dobro, ostaje dugo neutralan i što je najvažnije ne naginje se previše pri nagloj promjeni pravca, za razliku od većine svojih konkurenata.

Sam pogon u ovom slučaju bio je poznati 1,6-litarski HDi koji je već odavno etabliran kao provjeren izbor za one kojima treba skromna potrošnja goriva uz pristojne performanse. Činjenica je da je utisak performansi ovog motora u modelu koji je opremljen poput ovoga pomalo blijed, jer po logici stvari uz obilje opreme očekujete i obilje snage, ali s druge strane za 95 posto kupaca C4 Picassa ovaj motor će biti idealna mjera.

Foto: E.Zubović/Klix.ba
Foto: E.Zubović/Klix.ba

Ono s čim se nikako nismo mogli pomiriti je 6-stepeni robotizirani mjenjač koji je stigao uz ovaj HDi. Koliko god pokušavali biti smireni i umjereni u vožnji, jednostavno nismo mogli prihvatiti činjenicu da izmjene stepeni prijenosa traju tako dugo, i što je najgore uz tako izražene trzaje i prekide u ubrzavanju. Možda utisak i ne bi bio tako loš da ovo pišem 2004. godine, ali u vrijeme kada možete izabrati gotovo perfektne "automatike", kao što je DSG, Citroenov ETG6, čini nam se kao nužno zlo za one koji iz nekog razloga nisu u stanju koristiti ručni mjenjač.

Po potrebi pristupačan, ali i krajne ekskluzivan

Citroen ima odličnu politiku cijena, što već godinama potvrđuju vrlo dobri prodajni rezultati bestsellera C4 i C5. Novi C4 Picasso također upada u očekivane okvire, pogotovo u osnovnim verzijama, gdje se do njega može doći za 30-ak hiljada maraka. Slične cijene su i kod konkurencije, s tim da Picasso sada ima veliku prednost svoje modelske svježine i realne prednosti u ponudi prostora.

Što se tiče ekskluzivnosti, testni model najbolje demonstrira kako se od pristupačnog i razumnog monovolumena uz nekoliko prekriženih stavki na cjenovniku dodatne opreme može stvoriti zaista poseban auto koji će mamiti na duga putovanja, a ujedno se i isticati u sivilu ostalih "dosadnih" monovolumena. Model poput testnog bez susprezanja bi na osnovu svog izgleda, opreme i ugodnosti mogao ponijeti i DS oznaku, pa tako i ne treba čuditi cijena koja je prešla vrtoglavih 60 hiljada maraka.

Jasno da kupci C4 Picassa neće često posezati za ovakvim modelima, ali i modeli iz sredine ponude neće mnogo zaostajati opremom i ugođajem, dok će se i dalje moći smatrati vrlo povoljnom kupovinom.

Foto: E.Zubović/Klix.ba
Foto: E.Zubović/Klix.ba

C4 Picasso s razlogom je digao veliku prašinu svojim dolaskom na tržište, te će se konkurencija zaista morati potruditi da ponudi adekvatan odgovor. Brojne nagrade već pristižu na adresu novog Picassa, najveća nagrada će svakako biti afirmacija tržišta, koja prema prvim pokazateljima ne nedostaje.

Osnovni podaci o testnom automobilu: Citroen C4 Picasso 1.6 HDi Exclusive ETG6 Cijena osnovnog modela: 30.467 KM (VTi 120 Attraction) Cijena osnovnog dizelskog modela: 34.088 KM (HDi 90 Attraction) Cijena testnog modela: 60.332 KM

Motor: 4-cilindrični, 4-taktni, redni, s turbopunjačem promjenjive geometrije, smješten naprijed poprečno. Promjer i hod 75 × 88,3 mm. Radna zapremina 1.560 ccm. Kompresija 18,1:1. Maksimalna snaga 84 kW - 115 KS pri 3.600 okr/min. Maksimalni obrtni moment 285 Nm pri 1.750 okr/min. Jedna bregasta osovina u glavi motora. Dva ventila po cilindru. Ubrizgavanje goriva po principu zajedničkog voda - common rail.

Prijenos snage: 6-stepeni robotizirani mjenjač. Felge - 7J×17. Gume 205/55 R17.

Performanse i potrošnja goriva: Maksimalna brzina 189 km/h. Ubrzanje od 0 do 100 km/h - 11,8 sekundi. Potrošnja goriva na testu 6,2 l/100km. Fabrički deklarisana potrošnja goriva u gradu 4,5 l/100km, na otvorenoj cesti 3,8 l/100 km i u mješovitim uslovima 4,0 l/100 km. Emisija CO2 105 g/km.

Dimenzije i težine: Masa praznog automobila 1.373 kg. Ukupna dozvoljena masa 1.940 kg. Dužina - 4.428 mm. Širina - 1.826 mm. Visina - 1.611 mm. Međuosovinsko rastojanje - 2.785 mm. Krug okretanja - 10,8 m. Zapremina prtljažnika - 605 do 1.734 l.

Serijska oprema na testnom automobilu: ABS, sistem za pomoć pri naglom kočenju AFU, elektronski razdjeljivač kočione sile REF, sistem za nadzor stabilnosti vozila ESP i elektronski nadzor pogona CTI, čeoni i prednji zračni jastuci te sigurnosne zračne zavjese, pomoć pri kretanju uzbrdo, FSE (Električna parkirna kočnica), regulator i limitator brzine, klima uređaj sa dvozonskom regulacijom sa 7-inčnim displejom na dodir, Connecting Box (sistem Bluetooth, USB priključak i utičnica Jack AUX), dugme za paljenje bez ključa, indikator promjene stepena brzine, električno pomicanje prednjih i zadnjih stakala (sekvencionalno naprijed), grijani i električno podesivi vanjski retrovizori, audiosistem MP3, 6 zvučnika sa 7-inčnim displejom na dodir, Obruč volana obložen kožom u 2 sklopa (2 reda komandnih tipki), diodna dnevna svjetla, pribor za popravak pneumatika, automatski klima uređaj sa dvozonskom regulacijom, ventilacija u 2. redu sjedišta, automatska aktivacija svjetala, brisači vjetrobranskog stakla sa samostalnim djelovanjem, atermično vjetrobransko staklo, složivo suvozačevo sjedište sa funkcijom stolića, preklopivi stolići na poleđini prednjih sjedišta, 12-voltna utičnica na središnjoj konzoli, prednje maglenke, sistem pomoći za parkiranje naprijed, Paket Park Assist (sistem Park Assist, pomoć pri bočnom i parkiranju unazad, mjerenje raspoloživog prostora, samostalno upravljanje volana i nadzor mrtvog ugla), Pack Drive Assist (aktivni regulator brzine), sistem ARTIV (pomoć pri nadzoru razdaljine među vozilima) i samostalno prilagođavanje pritiska sigurnosnog pojasa (aktivno pri brzini preko 10 km), samozatamnjujući unutrašnji retrovizor, CITROËN eTouch, 230V utičnica, paket sjedišta "Premiere Classe", obloge sjedišta u crno-sivoj ili crno-šampanjac kombinaciji, Mixte koža-tkanina te 4 podmetača za noge, masažna prednja sjedišta, suvozačevo sjedište Relax sa električno podesivim naslonom za noge, nasloni za glavu Relax, Dodatno zatamnjena višeslojna akustična zadnja bočna stakla, 3D diodna zadnja svjetla, motorizirana prtljažna vrata, odstranjivo spremište u prtljažniku, 17-inčne aluminijske felge, jednostavan ulazak u vozilo i pokretanje motora bez ključa, Pomoć pri parkiranju unazad, Navigacijski sistem sa 7-inčnim displejom u boji, Kamera za vožnju unazad na 12-inčnom panoramskom displeju visoke rezolucije, 12-inčni panoramski displej visoke rezolucije sa mogućnošću individualizacije, volan od pune zrnate kože u 4 sklopa (4 reda komandnih tipki), 2 USB priključka, prijenosna svjetiljka i ambijentalno osvjetljenje, prednje maglenke sa statičnim osvjetljenjem pri skretanju, električno preklopivi vanjski retrovizori, hromirani bočni dekorativni elementi...

Dodatna oprema na testnom automobilu: alarm - 582 KM, ostava za CD-ove - 170 KM, Xenon prednja svjetla - 1.725 KM, panoramski stakleni krov - 1.520 KM, rezervni točak smanjenih dimenzija - 150 KM, audiosistem JBL - 1.240 KM, paket Koža Club Nappa - 3.810 KM, metalik boja karoserije - 940 KM. Ukupna cijena dodatne opreme na testnom automobilu - 10.137 KM s PDV-om.

Garantni uslovi: 2 godine garancije.