Testovi
0

AUTO TEST / Peugeot 2008 Allure 1.6 BlueHDi 120 S&S: Potpun i primamljiv

Piše: E. Z.
Nakon više od tri godine na tržištu Peugeot 2008 više nije tako neuobičajen prizor. Ipak, ovako originalno dizajniran kompaktni crossover i dalje je vrlo zanimljiv i privlačan, pogotovo nakon što je uz prvi redizajn dobio atraktivniji prednji dio i još nekoliko novih detalja. Što je još važnije, sada je i cjenovno dosta privlačniji. Sve to nam je detaljno demonstrirao upravo ovaj 2008.

Kompaktni crossoveri, ili tačnije crossoveri generalno, nisu već odavno nikakva novost. Tržište ih je odlično prihvatilo u svim formatima, a u ovom kompaktnom pogotovo. To je najbolje na svojoj koži iskusio Peugeot koji je ostao zatečen izvrsnom prodajom 2008-ice, pa iako je ovaj segment već poprilično popunjen, činjenica je da su skoro svi vrlo zadovoljni rezultatima svojih predstavnika. Da bi ostao jedan od bestsellera, Peugeot je dodatno osvježio svoj 2008, što uz bolje formiranje cijena na našem tržištu pozicionira ovog neobičnog lava u sami vrh "best buy" izbora u ovoj klasi koja kod nas tek treba doživjeti procvat.

Moderniji i atraktivniji

Iako je bio odlično prihvaćen i u prvom izdanju, Peugeot 2008 je imao prostora za doradu na polju skladnosti dizajna. Upravo na tome su i poradili. Ostao je poseban i prepoznatljiv, ali sada uz nekoliko jednostavnih i efektnih detalja izgleda mnogo ozbiljnije i primamljivije.

Sviđa nam se: kvalitet materijala i izrade, elastičnost motora, cijena, upravljivost...

Veća i dominantnija maska, preoblikovana svjetla i poklopac motora koji izgleda robusnije učinili su veliku razliku. Sada je 2008 postao privlačniji i muškom polu te je definitivno jedan od najoriginalnijih u klasi.

Unutra nije bilo potrebe za toliko izmjena pa je u suštini ostao nepromijenjen. Ipak, materijali su nešto kvalitetniji i ugodniji, a infotainment modernizovan, što uz vrlo bogatu opremu kao što je imao testni model daje osjećaj pravog premium proizvoda. Nije slučajnost da nam se Peugeoti sve češće "pod prstima" čine mekanim i ugodnim kao neki premium modeli. Ova francuska marka se u posljednje vrijeme posvetila upravo tom dodirnom doživljaju automobila te je ukupni napredak u kvalitetu izrade i materijala više nego očit.

Praktičan, upotrebljiv i svestran

Razlog ovolike popularnosti crossovera je upravo u njihovoj multitalentovanosti. Ne samo da izgledom kombinuju nekoliko automobila u jednom, nego to rade i ostalim osobinama, a 2008-ica je tako jedan od pobjednika tog talent show-a.

Iako je zasnovan na prilično malom 208, ovaj crossover će lako zadovoljiti potrebe prosječne porodice, kako u urbanoj svakodnevici, tako i na putovanjima. Na zadnjim sjedištima će prosječno visokima biti dovoljno ugodno, ali ipak ne treba očekivati čuda jer svoje porijeklo 2008 najviše otkriva širinom unutrašnjeg prostora koja je i dalje na nivou malog gradskog kompakta. S druge strane, prtljažnik je iznad tog prosjeka. Zapremina od 360 litara bit će više nego dovoljna za većinu potreba, a zahvaljujući velikim petim vratima i ravnim stranicama prtljažnika lako će poslužiti i za transport velikih stvari.

Ne sviđa nam se: premalen rezervoar za gorivo, zvučna izolacija pri većim brzinama, preglednost instrumenata...

Također, uz opremu kao što je ova, gdje se našao i panoramski krov, osjećaj prozračnosti i boravka u ugodnoj i kvalitetnoj kabini još je više izražen.

Pohvale idu i na račun infotainmenta, uz navigacijski uređaj i mogućnosti povezivanja potrebe za zabavom i informacijama su ispunjene, a zbog istaknute pozicije svi putnici će lako gledati i čitati sa ekrana infotainment sistema.

Okretan, snažan, ali i štedljiv

Vozačko okruženje u 2008-ici je poznato, a maleni volan postao je znak prepoznavanja za skoro sve Peugeote, pa su se na njega skoro svi navikli. Prilično je lako naći dobru vozačku poziciju, a sa ovim upravljačem 2008-icom je vrlo lako i što je najvažnije zabavno upravljati. Naravno, ostaje činjenica da neće baš svi vozači, zavisno od njihove visine, moći idealno podesiti upravljač kako bi vidjeli analogne instrumente.

Sa snažnim 1,6 HDi turbodizelašem od 120 KS ovako opremljen 2008 postaje zaista poželjan širokom krugu kupaca. Svoju poletnost i elastičnost najbolje otkriva po gradu kada ga je uz dovoljno precizan i brz mjenjač zaista uživanje dinamično voziti, a zahvaljujući 300 Nm okretnog momenta možete i ljenčariti za mjenjačem.

Na otvorenoj cesti ovako pokretan 2008 je jednako uvjerljiv i lako će se nositi sa većim i snažnijim autima, a opterećenje mu ne predstavljaju ni vrlo visoki brzinski prosjeci. Na zavojitim cestama opet ćete uživati u igri sa malim upravljačem koji vrlo precizno i sigurno vodi 2008-icu, a kako je i osjetno duži od 208-ice mnogo je neutralniji u dugačkim brzim zavojima.

Da je ipak riječ o malom crossoveru otkriva nivo buke pri višim brzinama, gdje ne pomaže ni velika staklena ploha na krovu umjesto klasičnog krova koji je ipak bolje zvučno i toplotno izolovan. Buka dolazi i od relativno velikih retrovizora, a danak brzini plaćate i u potrošnji goriva. Naime, maleni rezervoar i dosta snage znači da će prosjek potrošnje lako skočiti preko 6 litara, a tada domet sa punim rezervoarom postaje prilično ograničen. Jasno, kada prevaziđete tu zaigranost na koju potiče živahan motor lako se voziti i sa znatno manjim prosjekom. Konkretno, uspjevali smo uz dosta pažnje trošiti nešto više od 4 litra dizela na 100 kilometara na otvorenoj cesti, dok je ukupni prosjek testa bio na 5,8 litara. Istina, fabrika obećava dosta niže prosjeke, ali i ove smatramo sasvim prihvatljivim.

Best buy koji ima sve

Inače kada govorimo o "best buy" autima to najčešće budu relativno skromni auti koji imaju sve što je potrebno uz vrlo prihvatljivu cijenu. Peugeot 2008 nije ta vrsta best buy auta, ali uz ovu količinu opreme koju će mnogi smatrati i viškom, kao što je koža na sjedištima ili stakleni krov i snažan turbodizelski motor cijena ipak ostaje u vrlo razumnim okvirima. Malo više od 35 hiljada maraka je novac kojim se, istina, može kupiti i solidan za broj veći kompakt, ali će ipak biti daleko od ovakvog paketa. Jasno, crossoverska svestranost dolazi u serijskoj opremi.

Peugeot 2008 nakon osvježenja ostaje jedan od favorita klase, a uz osjetno privlačnije i bolje formirane cijene na našem tržištu može se oćekivati da i kod nas ovako svestrani auti postanu još češći prizor.

Osnovni podaci o testnom automobilu: Peugeot 2008 Allure 1.6 BlueHDi 120 S&S Cijena osnovnog modela: 26.465 KM Cijena testnog modela: 35.380 KM

Motor: Smješten naprijed poprečno, četiri cilindra, 16 ventila, turbodizelski. Radna zapremina 1.560 ccm. Maksimalna snaga 88 kW - 120 KS pri 4.500 obr/min. Maksimalan obrtni moment 300 Nm pri 1.750 obr/min. Euro 6.

Prijenos snage: Pogon na prednje točkove, 6-stepeni ručni mjenjač, felge prečnika 17 inča, gume 205/50 R17.

Ovjes: Naprijed MacPherson s donjom trouglastom viljuškom i stabilizatorom, nazad polukruta osovina sa stabilizatorom i amortizerima sa spiralnim oprugama.

Performanse i potrošnja goriva: Ubrzanje od 0 do 100km/h – 9,6 s. Maksimalna brzina - 192 km/h. Potrošnja na testu – 5,8 l/100 km. Fabrički deklarisana potrošnja goriva: u gradu 4,3 l/100 km, na otvorenoj cesti 3,3 l/100 km, kombinovano 3,7 l/100 km. Zapremina rezervoara – 45 l.

Dimenzije: Dužina – 4.159 mm, širina - 1.739 mm, visina - 1.556 mm, međuosovinski razmak - 2.538 mm, prtljažnik 360 litara, težina praznog vozila – 1.200 kg, Ukupna dozvoljena težina vozila – 2.430 kg.

Serijska oprema testnog automobila: Sistem za kontrolu stabilnosti vozila - ESP Sistem protiv proklizavanja pogonskih točkova - ASR ABS sa sistemom za pomoć kod naglog kočenja, sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici Hill, detektor niskog pritiska u gumama, daljinsko centralno zaključavanje vrata i prtljažnika (3 dugmeta na daljinskom upravljaču), LED dnevna svjetla (automatsko uključivanje dnevnih svjetala), funkcija svjetla ''FOLLOW ME HOME'', zračni jastuk za vozača i suvozača (mogućnost isključenja), bočni zračni jastuci, zatezači sigurnosnih pojasa, pokazivač vanjske temperature, indikator za nezakopčan sigurnosni pojas, osvjetljenje u prtljažniku, indikator mijenjanja u sljedeću brzinu, povećana udaljenost od tla (165 mm), varijabilni servo volan podesiv po visini i dubini, sjedalo za vozača sa podešavanjem visine, elektro podesivi i grijani vanjski retrovizori, vanjski retrovizori u boji karoserije, stražnja klupa djeljiva u omjeru 2/3-1/3 (3 naslonjača za glavu), indikator za nepričvršćene sigurnosne pojaseve vozača i suvozača, putni računar, pokazivači smjera u vanjskim retrovizorima, pokazivači smjera: jedan pritisak / tri uključivanja svjetla, ručice na vratima u boji karoserije, sistem ISOFIX za pričvršćivanje na bočnim sjedalima(2), automatsko zaključavanje vozila u pokretu, mogućnost funkcije ''Follow me home'' 2 x 12 V priključak, uzdužni krovni nosači, pretinac ispred suvozača s mogućnošću zaključavanja, vanjski retrovizori u boji karoserije, rezervni točak manjih dimenzija (dizelski motor), 15'' čelični rezervni točak (benzinski motor), 15'' čelične felge s poklopcima, hlađen pretinac ispred suvozača, SMEG multimedijski sistem + 6 zvučnika (ekran na dodir u boji) USB priključak + handsfree telefoniranje, Bluetooth, programirajući tempomat i limitator brzine, prednje maglenke, kožni volan, komande za upravljanje na volanu, sekvencijalno otvaranje prednjih stakala s vozačeve strane, osvijetljen pretinac ispred suvozača, kožni volan nivoa Allure, sjedalo suvozača sa podešavanjem visine, elektro preklopivi, podesivi i grijani vanjski retrovizori, električno podešavanje prednjih i zadnjih stakala, LED unutrašnja stropna rasvjeta, automatski dvozonski klima uređaj, Mirror Screen, automatski brisači sa senzorom za kišu, unutrašnji fotosenzibilni retrovizor, zadnji parking senzori, prednje maglenke s funkcijom osvjetljavanja zavoja, dodatno zatamnjena stakla u drugom redu i zadnje staklo, unutrašnjost u kombinaciji tkanine / TEP - umjetne kože, dodatna zaštita na prednjem i zadnjem braniku, završeci kućišta točkova i 16'' aluminijske felge

Dodatna oprema testnog automobila: zadnji parking senzori + sistem za automatsko parkiranje (880 KM), panoramski stakleni krov ''CIELO'' sa električnim kliznim zastorom, ambijentalnim osvjetljenjem u plavoj boji, LED unutrašnja stropna rasvjeta (1.335 KM), CD čitač (227 KM), 17'' aluminijske felge Eridan Anthra (477 KM) i metalik boja (782 KM)