auto
34

Teslin autopilot spasio život: Vozač autu prepustio upravljanje nakon bola u prsima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tesla se našao pod medijskom paljbom nakon što je nedavno zabilježen prvi smrtni slučaj u nesreći tokom korištenja autopilota. Ista opcija je muškarcu iz američke države Missouri najvjerovatnije spasila život.

Krajem jula Joshua Neally je krenuo kući s posla vozeći svoj Model X. Opciju autopilota aktivirao je tokom vožnje na autoputu, a nedugo nakon toga Neally je osjetio strašan bol u predjelu grudi.

Nakon što je javio svojoj supruzi, vlasnik Modela X je nastavio koristiti autopilot u narednih 20 minuta u pravcu bolnice prije nego što je konačno preuzeo upravljanje kako bi ga usmjerio ka urgentnom centru. Ustanovljeno je da vozač pati od plućne embolije.

Neally je priznao kako je vjerovatno trebao zaustaviti vozilo i nazvati hitnu pomoć te da je vjerovatno ugrozio sigurnost u saobraćaju ostavivši autopilot aktivnim u stanju narušenog zdravlja.

S druge strane, autopilot je održao putovanje autoputem u smjeru bolnice dok je vozač bio onesposobljen da preuzme kontrolu nad autom.

Pored ovog primjera, prenosi The Verge, više puta je zabilježeno uspješno kočenje autopilota kada su pred auto izašli pješaci ili kada je vozilo uspješno zaobišlo prepreku ili drugo vozilo kako bi se izbjegla nesreća.