auto
4

Tesla želi da proizvede automobil bez vozača prije Googlea

Klix.ba
Proizvođač električnih automobila Tesla Motors najavio je da će u naredne tri godine proizvesti automobil kojem neće biti potreban vozač.

Ovim potezom Tesla će pokušati da se uhvati u koštac sa Googleom, koji je prije tri godine počeo sa radom na ovakvom automobilu.

Googleov program je prilično spor, budući da su proizvođači automobila prilično zabrinuti zbog potencijalnih mogućnosti nesreća.

Iz Tesle navode da će autonomni automobil vozaču omogućiti 90 posto kontrole nad automobilom, dok će ostatkom upravljati računar.

"Za razvoj potpuno autonomnog automobila trebat će nam mnogo više vremena", rekao je Elon Musk, izvršni direktor Tesle u intervjuu za Financial Times.

Automobil kojem neće biti potreban vozač bit će razvijen pomoću Tesline vlastite tehnologije, bez učešća drugih kompanija, najavio je Musk.

Prije ovih najava, Tesla je bila jedan od vodećih kandidata za saradnju sa Googleom na njihovom projektu razvoja ovih automobila.

Google je već opremio nekoliko automobila opremom nalik radaru i pustio ih na ceste Kalifornije i Nevade. Testiranje im je odobrio kalifornijski guverner Jerry Brown, potpisavši novi zakon.

Muskov najavljeni rok od tri godine je ambiciozniji od onih koje su postavili drugi proizvođači, a analitičari predviđaju da će proći 10 do 15 godina dok ovakvi automobili ne postanu stvarnost.

Daimler AG i Nissan nadaju se da će ovakve automobile početi prodavati krajem ove decenije. Daimler već nudi tehnologiju koja je djelimično automatizirala vožnju, poput asistencije u saobraćajnim gužvama, u Mercedesu S-klase.

Pored tehničkih poteškoća, tu su i sigurnosna i zakonska pitanja koja se moraju riješiti prije nego se ovi automobili pojave na cestama.