auto
4

Tesla u srijedu dobija novi autopilot, unaprijeđen radar i prepoznavanje prepreka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Elon Musk, direktor Tesla Motorsa, izrazio je uvjerenje kako bi nova verzija autopilota za električna vozila u srijedu trebala ugledati svjetlo dana.

Nadogradnja softvera koji omogućava samostalno kretanje automobila inspirisana je fatalnom nesrećom u maju kada je vozač poginuo prilikom korištenja autopilota. Musk je rekao kako očekuje objavu nove verzije ukoliko ne bude nenadanih popravki softvera.

Najveće unapređenje autopilota leži u radaru koji bi trebao uzeti primat skeniranja okoline. Do sada, softver se oslanjao na skeniranje kamere, dok je radar bio pomoćno sredstvo.

Zbog činjenice da radar pojedine saobraćajne znakove može detektovati kao prepreku nakon čega bi izazvao nepotrebno i potencijalno opasno kočenje, nova vezija autopilota uključuje svojevrsnu „bijelu listu“ objekata koje radar treba zanemariti.

Musk je također rekao da novi softver ne bi trebao napraviti istu grešku u vidu zanemarivanja bijelog vozila koje je izazvalo fatalnu nesreću. S druge strane, Tesla tvrdi da je za nesreću kriv vozač jer je zanemario sigurnosni protokol autopilota.