auto
39

Tesla: Naš sljedeći automobil će biti jeftiniji od Modela 3

Klix.ba
Model 3 je Teslin najznačajniji automobil koji obećava dobar dizajn, visokotehnološke karakteristike i pristupačnu cijenu. Naravno, Tesla Motors se neće zaustaviti na ovom dugo najavljivanom automobilu.

Ono što dolazi je navodno još bolje, a realizacija zavisi isključivo od uspješnosti Modela 3 koji bi trebao da se počne proizvoditi i prodavati 2017. godine.

Govoreći na konferenciji u Norveškoj, direktor Tesla Motorsa Elon Musk je otkrio planove za četvrtu generaciju električnih automobila koju će "svi moći priuštiti". Naime, iako je Model 3 do sada najjeftiniji Teslin auto sa cijenom od 30.000 eura, ta cijena je ipak prevelika za dobar dio čovječanstva.

"Automobil kao što je Model 3 napravljen je kako bi bio pristupačan za oko 50 posto ljudi kojima je potrebno vozilo. Zato ćemo sa četvrtom generacijom i manjim automobilom postati pristupačni svim potrošačima", rekao je Musk.

Tesla zapravo već sada nudi četiri automobila, ali se Model S i Model X smatraju paketom i dijelom druge generacije Teslinih električnih vozila.

Prije nego što Tesla počne raditi na automobilu četvrte generacije, prvo se mora riješiti "problem" prevelike potražnje Modela 3 kojeg do ovog trenutka želi više od 400.000 osoba širom svijeta.