auto
6

Tesla Autopilot 2.0 će imati više senzora, poboljšat će autonomnu vožnju

Klix.ba
Teslin poluautonomni sistem za vožnju pod nazivom Autopilot je dobio mnoštvo kritika nakon što su ljudi koji su bili u kompanijinim automobilima doživjeli saobraćajne nesreće uključujući i onu sa smrtnim posljedicama. Međutim, kompanija iz Californije već radi na poboljšanjima, odnosno Autopilotu 2.0.

Ključ povećanja mogućnosti Autopilota je veći broj senzora koji će biti dio sistema nove generacije. Automobili će imati tri prednje kamere, dodatne radare na prednjim uglovima, a dobit će i poboljšanja softvera. Automobil koji posjeduje novu tehnologiju je već fotografisan na testiranju.

Veći broj kamera omogućava inžinjerima da im dodijele specijalne funkcije. Jedna kamera ima sočiva za "skeniranje" više traka, dok druga prati samo traku u kojoj je vozilo. Treća kamera je još fokusiranija te će služiti kao podrška. U međuvremenu, novi radari će omogućiti sistemu da provjerava širu okolinu električnog automobila.

Softver igra ogromnu ulogu kada je riječ o budućnosti Autopilota. Tesla ga može nadograđivati u svakom trenutku, a on će znatno poboljšati postojeće modele.

Kada će Autopilot 2.0 biti dostupan, još uvijek nije poznato.