Hyundai iz Rusije
0

Svečano otvorena nova fabrika

Sarajevo-x.com
U ruskom gradu St. Petersburg-u na svečanoj ceremoniji Hyundai je zvanično otvorio novu tvornicu za proizvodnju. Početak rada nove, moderne tvornice je 1. januar 2011. godine uz godišnju proizvodnju od 105.000 vozila za prvu godinu.

Shodno napretku Hyundaija već za drugu godinu rada planirana je proizvodnja od 150.000 vozila. O značaju samog događaja govori i činjenica da su svečanosti prisustvovali i predsjednik ruske vlade Vladimir Putin i Chung Mong-Koo, predsjednik Hyundai Motor Company.

Investicija vrijedna preko 500 miliona USD omogućava potpuno zaokružen proces proizvodnje vozila. Prema tome, Hyundai je prva strana auto marka u Rusiji koja ima postrojenja sa takvim mogućnostima. Uz primjenu posljednje tehnologije u proizvodnji vozila, Hyundai je u prilici proizvoditi vozila uz niže troškove za vrlo važna tržišta Rusije i okoline.

Kao što je objavljeno, prvo vozilo koje će se serijski proizvoditi u novoj tvornici jeste Solaris. Radi se o novom sub kompaktu koji je namjenjen isključivo lokalnoj zajednici. Model će biti pokretan 1.4 i 1.6-litarskim benzinskim motorima. Prema planu, Hyundai će na tržištu Rusije i okoline prodavati oko 85.000 modela Solaris. Čast da prvi testira potpuno novi Hyundai pripala je Vladimiru Putinu.