auto
0

Sve popularniji Škoda Roomster odlično prošao na testovima

FENA
Novi model češke fabrike automobila Škoda Auto - Roomster osvojio je maksimalnih pet zvjezdica na testovima otpornosti na udare, koje je provela organizacija EURONCAP, što je prvi put pošlo za rukom jednom "škodinom" automobilu.

Kako je objavio češki dnevni list "Blesk", prilikom ocjenjivanja sigurnosti odraslih putnika na prednjim sjedištima pri čeonom udaru, "roomster" je osvojio 88 posto od maksimalnog broja bodova, a pri bočnom udaru čitavih 100 posto. Za sigurnost djece putnika dobijene su četiri zvjezdice.

"Škoda" planira da do kraja ove godine ukupna proizvodnja "roomstera" dostigne više od 20.000 vozila.

U oktobru je to vozilo, samo u Češkoj, kupilo 460 kupaca, a od početka prodaje kupilo ga je 1.445 domaćih kupaca, čime je "roomster" postao treći najprodavaniji automobil na češkom tržištu.

Krajem novembra "roomster" je u Švedskoj dobio titulu "Porodični automobil 2006. godine", a prošle sedmice je u Bugarskoj proglašen automobilom godine.

"Škoda Auto" je u prva tri tromjesečja ove godine ostvarila dobit poslije oporezivanja od 8.351 milijarde kruna (303 miliona eura), što je za 60,6 posto više nego u istom periodu lani.

Obim prometa je u istom periodu porastao za 7,1 posto, na 150.116 milijardi kruna (5,45 milijardi eura), a ukupna prodaja u svijetu porasla je za 11,1 posto, na 410.719 automobila.

Pored novog modela "roomster", koji je sredinom godine "Škoda" plasirala na svoja najznačajnija tržišta, povećana je tražnja i drugih modela.

Sljedeća novina češke fabrike je nova "fabija" koja će biti predstavljena u februaru sljedeće godine.