auto
114

Susret oldtimera "Osmijeh za Sarajevo": Ovi automobili imaju dušu

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu se danas i sutra održava 13. međunarodni oldimer susret Sarajevo 2015 pod nazivom "Osmijeh za Sarajevo", koji je u glavni grad BiH doveo rijetke i prelijepe automobile. Neki od njih su stari i 100 godina.

Građani Sarajeva danas i sutra imaju priliku vidjeti rijetke oldtimere čiji vlasnici doalze iz naše zemlje i iz Evrope.

Automobili su prodefilovali ulicama Sarajeva, a potom su izloženi ispred Sarajevo City Centra. Među najljepšim je svakako crveni Mercedes 560 SL.

"Automobil je proizveden 1986. godine za američko tržište. Pokreće ga V8 motor od 5.600 kubika, koji isporučuje 230 KS. Njegova trenutna vrijednost na tržištu se kreće između 30 i 40 hiljada eura. Pronašao sam ga na Floridi, a u Sarajevo je stigao preko New Yorka i Rijeke. U glavni grad BiH sam ga dopremio zbog farbanja i tapaciranja, a instrument tablu sam uradio u Kotor Varoši. Kod mene je automobil više od godinu dana. U njegov rezervoar stane 90 litara goriva. Ovo su automobili kojim morate poklanjati veliku pažnju i ljubav, jer oni imaju dušu", izjavio je vlasnik Mercedesas 560 SL, Talijan Enrico.

Među izloženim automobilima su Buick, Cadillac, Ford, nekoliko popularnih Volkswagenovih Buba, a izložen je i stari Centrotransov autobus.

Na kraju susreta će biti proglašen najbolji automobil. Za pripadnice ljepšeg spola će biti organizovan test spretnosti.