auto
4

Suspendovani direktori odjela za razvoj VW-a, Audija i Porschea

Klix.ba
Reuters je objavio vijest prema kojoj su suspendovani direktori odjela za istraživanje i razvoj u kompanijama Volkswagen, Audi i Porsche.

Zbog afere koju već uveliko nazivaju „dieselgate“, promjene u rukovodećoj strukturi koncerna Volkswagen daleko su od kraja. Nizu onih koji su izgubili svoje dosadašnje pozicije priključili su se i šefovi razvojnih odjela Volkswagena (Heinz-Jakob Neusser), Audija (Ulrich Hackenberg) i Porschea (Wolfgang Hatz).

Iako su pred Volkswagenovim Odborom za superviziju izjavili da nisu sudjelovali u prevari sa softverom za prikazivanje lažnih podataka koji je instaliran u različite grupacijske modele automobila sa TDI motorima, svi spomenuti direktori su suspendovani sa svojih pozicija.

Nakon obznanjene vijesti da je kooperantska kompanija Bosch sporni softver napravila za potrebe testiranja, ali su u Volkswagenu donijeli odluku da ga iskoriste u svojim produkcijskim automobilima, bruka njemačkog automobilskog giganta poprimila je još veće razmjere, a Volkswagen će se na kraju svega morati suočiti sa ogromnim finansijskim izdacima kojima će se sanirati nastala šteta.