auto
116

Stručnjaci: "Obrazovan" lopov može ukrasti gotovo svaki Volkswagen proizveden od 1995. godine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Čini se da više od 100 miliona Volkswagenovih vozila proizvedenih od 1995. godine do danas mogu biti otključani "kućnim daljinskim ključem", tvrdi tim istražitelja, a prenosi BBC.

Problem leži u gotovo svim automobilima proizvedenim od 1995. do 2016. godine, uključujući modele Audija, Seata i Škode koji se nalaze u vlasništvu njemačke kompanije. Prema pisanju BBC-ja, sve što je dobro upućenom provalniku potrebno jeste konvencionalni aparat koji ne košta puno – kućni radio!

Analitičari su opisali dva načina "napada" koji se koriste u zavisnosti od modela automobila, dok je tek nekoliko novijih verzija automobila u potpunosti zaštićeno. Kako tvrdi tim stručnjaka sa Univerziteta u Birminghamu i kompanije Kasper & Oswald, trenirane osobe mogle bi otključati vozilo koristeći jeftini radio.

Do metode daljinskog otključavanja dolazi se obrnutim inžinjeringom kreirajući "univerzalni master ključ".

Prije nego što su objavili rezultate rada, stručnjaci su sa Volkswagenom dogovorili sakrivanje određenih informacija, uključujući važne detalje o kriptografskom ključu.

"Šokirani smo. Milioni daljinskih ključeva koriste, sa kriptografske tačke gledišta, isti način rada. To je katastrofa", rekao je Timo Kasper iz firme Kasper & Oswald. On je dodao da su originalni problem otkrili u novembru 2015. godine te da je nakon toga održan niz sastanaka kako bi se problem bolje razumio.

Na svu sreću, najnoviji modeli Golfa, Tiguana, Tourana i Passata nisu u opasnosti. Također, Volkswagen radi na skrivanju kritičnih kriptografskih detalja koji su potrebni za otključavanje vozila.