SRT Viper GTS-R
2

FOTO / Spreman za ovogodišnji Le Mans

Klix.ba
Corvette više neće biti jedini američki automobil koji se posljednjih godina takmiči na najvećoj trci svih vremena, jer je iz SRT-a stiglo saopštenje da će ove godine na 24 sata Le Mansa nastupiti sa dva Vipera GTS-R.

Pripremljeni za nastup u klasi LM GTE Pro, Viperi će se pokušati povratiti na pobjednički put na kojem su bili krajem devedesetih godina. Podsjetimo se da su od 1998. godine naredne tri godine u nizu, u GTS klasi, završavali kao prvi i drugi.

Izvršni direktor SRT-a, Ralph Gilles, rekao je: „Viper GTS-R ostvario je velike uspjehe na Le Mansu. Zbog svega toga smo veoma uzbuđeni i ponosni što se ponovo vraćamo na čuvenu trku u Francuskoj, gdje se nadamo da ćemo s našim Viperima ponoviti uspjehe koje smo tamo već ostvarivali.“

Viper GTS-R razvijen je u saradnji sa kompanijom Riley Technologies. Karakteriše ga poseban aerodinamički kit, drugačiji odbojnici, redizajniran poklopac motora i poseban zadnji spojler. Po specifikaciji American Le Mans serije, automobil ne smije biti lakši od 1.245 kilograma, motor raspolaže sa 450 do 500 KS, a maksimalna brzina limitirana je na 290 km/h.