auto
21

Sporiji, teži i jeftiniji: U četvrtak predstavljanje Teslinog Modela 3

Klix.ba
Tesla Motors će u četvrtak otkriti dugo očekivani automobil Model 3, električno vozilo kojim će se američka kompanija pokušati probiti na masovno tržište.

Nestrpljenje raste dok mnogi entuzijasti i ljubitelji čiste energije čekaju na otkrivanje izgleda novom Teslinog automobila. Najava Modela 3 podigla je vrijednost dionica kompanije na oko 200 dolara, dok je u prethodnom periodu njihova vrijednost bila ispod 150 dolara.

Mijenjanje vrijednosti dionica za Teslu nije ništa novo jer je kompanija tek u pravom zamahu, a pravljenje automobila i brenda uopće nije lako.

Pored informacije da će Model 3 biti opremljen baterijom koja će jednim punjenjem omogućavati prelaženje 320 kilometara, te špekulacijama da će vrijednost automobila biti nešto veća od 32.000 eura, najveći projekat američke kompanije je obavijen velom tajne.

Ipak, protekle sedmice pojavila su se nagađanja koja odišu vjerodostojnošću, a tiču se koncepta automobila koji se razlikuje od dosadašnjeg pristupa stručnjaka iz Tesle.

Model 3 će najvjerovatnije biti manji od Modela S i Modela X, imat će manji kapacitet baterije, neće biti luksuzan kao svoji prethodnici, a povrh svega - neće moći razviti brzinu poput svoje starije braće.

Također, Model 3 će biti načinjen od standardnog materijala - željeza, za razliku od Modela S i X koji su načinjeni od aluminija. Model 3 će, s druge strane, najvjerovatnije sadržavati standardni Teslin softver i autopilot.

Naravno, ljubitelji Tesle ne bi trebali biti razočarani jer će ovo biti prvi model električnog automobila namijenjen masovnom tržištu. Kompanija planira proizvesti 500.000 jedinica do 2020. godine.