auto
42

Slupao Pagani Zondu vrijednu 1.4 miliona eura

Klix.ba
Neimenovani vozač je u Londonu doživio saobraćajnu nesreću i potpuno uništio superautomobil Pagani Zondu, vrijedan 1,4 miliona eura.

Prema policijskom izvještaju, vozač je izgubio kontrolu nad automobilom pri brzini od 320 km/h, nakon čega je udario u željeznu ogradu. Šteta na automobilu je ogromna, ali vozač nije povrijeđen.

Pagani Zonda ima 7,3-litarski V12 motor koji razvija 594 KS. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,5 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 345 km/h.

Ovo nije prvi put da je isti automobil učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Novog ga je kupio škotski naftni tajkun Gareth Jones 2003. godine za 460.000 eura, a prije saobraćajne nesreće je vrijedio 1,4 miliona eura.

Godine 2009. je Jones navodno posudio automobil legendi Formule 1 Jackieju Stewartu, koji se automobilom zabio u stub. Stewart je kasnije demantovao navode da je on vozio, tako da do danas nije otkriven identitet vozača.

Nakon nesreće je automobil vraćen u Italiju u sjedište Paganija, gdje je popravak koštao 352.000 eura.

Automobil je sada u vlasništvu biznismena s Bliskog istoka, koji ga je posudio neimenovanom vozaču, a ovaj se zabio u ogradu.