Rusija
0

Skok proizvodnje automobila

FENA
Proizvodnja automobila u Rusiji u prvih je pet mjeseci ove godine porasla na 381.560 vozila, što je čak 65 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, potvrđujući oporavak tog sektora od gospodarske krize, saopćila je savjetodavna firma "ASM Holding".

Te su brojke u skladu s podacima koje je početkom mjeseca objavio ruski državni statistički ured, a pokazivale su rast proizvodnje u navedenom razdoblju za 64,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na ukupno 380 hiljada vozila.

Sektor se počeo oporavljati zahvaljujući dijelom i vladinom programu poticanja zamjene starog vozila za novo bonovima u vrijednosti 50 hiljada rublji (1.614 dolara) po automobilu.

Dodatni je razlog bio postupni oporavak sektora potrošačkih kredita. Program poticaja trajat će do 2011., prenose agencije.

Prodaja je pak u petomjesečnom razdoblju zaključno s krajem maja pala za sedam posto na 568.100 vozila, čime je njezin pad nadmašio prognoze "ASM Holdinga", koji su predviđali njezin pad za pet posto.

"ASM" je također izvijestio da je proizvodnja kamiona skočila za 42 posto na 44.510 vozila a njihova prodaja za 63 posto na 61.890 vozila.