"Salon Retro Mobile"
0

FOTO / Škoda u Parizu predstavila jedinstvene klasike

Sarajevo-x.com
Na prestižnom "Salon Retro Mobile" u Parizu, od 1. do 5. februara, Škoda je predstavila vrijedne eksponate iz svoje muzejske zbirke. U centru pažnje izložbenog prostora Porte de Versailles izloženo je pet historijskih Škoda automobila, jedan motocikl i jedan trkaći bicikl.
Hispano suiza
Hispano suiza
Jedna od najvažniijih izložbi klasika u svijetu ne može se zamisliti bez Škode i njene 117 godina duge i bogate tradicije u proizvodnji automobila.

Najstariji i ujedno jedan od najvrjednijih Škoda eksponata bez sumnje je Hispano Suiza Škoda iz 1928.godine. Ovaj oldtimer ima redni 6-cilindarski motor zapremine 6.654 cm3 koji razvija snagu od 100 KS.

Old Škoda Rapid
Old Škoda Rapid
Škodina proizvodnja iz doba prije Drugog svjetskog rata, konkretno iz 1930-tih godina prošlog stoljeća, predstavljena je s još tri modela: neizostavni su elegantna Škoda Popular Monte Carlo i Škoda Rapid II, koja je posjetitelje u hali 3 impresionirala karoserijom izrađenom individualno po želji kupca i jedinstvenim elektromagnetnim mjenjačem Kottal. Oba primjerka pokreću 4-cilindarski motori zapremine 1.386 cm3 koji razvijaju 30 konjskih snaga i oba su proizvedena davne 1937.godine. Njihov treći savremenik je veličanstveni ŠKODA Superb 3000 OHV (Typ 924).
Škoda popular Monte Carlo
Škoda popular Monte Carlo
Proizveden 1939. on ima, baš kao i Hispano Suiza Škoda, redni 6-cilindarski pogonski sklop, no sa zapreminom od "samo" 3.137 cm3. Motor Škode Superb 3000 OHV postiže snagu od 85 KS.

"Salon Retro Mobile" otvara svoja vrata ljubiteljima oldtimera već 37 godina zaredom. Ove je godine izložbena površina po prvi put proširena na tri hale, kako bi smjestila više od 350 izlagača i ugostila čak 90.000 prijatelja klasika iz cijelog svijeta.