Udruženje auto novinara BiH
0

Škoda Superb auto 2009. godine u BiH

Sarajevo-x.com
Druga generacija Škode Superb proglašen je automobilom 2009. godine u Bosni i Hercegovini prema odluci stručnog žirija Udruženja automobilskih novinara Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

Luksuzna češka limuzina ubjedljivo je pobijedila ispred drugoplasiranog Renault Meganea i treće plasirane Seat Ibize. Prema riječima predstavnika Škode, članovi žirija Seid Teftedarija (NTV Hayat), Mirza Vilić (OBN) Siniša Baić (Autoshop magazin), Jasmin Mržljak (Auto Plus), Almir Grebović (PROAUTO), Oleg Lokmić (Dnevni avaz), Aleksandar Novaković (Glas Srpske) i Dragan Nikolić (Press i BHT 1), uradili su odličan posao i pokazali usklađenost sa renomiraim evropskim izborima na kojima je ovaj model uistinu briljirao.

Izbor se vršio prema već poznatim pravilima, a neki od osnovnih uslova da bi automobil uopšte ušao u konkurenciju za Izbor bili su da je automobil u toku prethodne godine promovisan na domaćem tržištu i da ga je najmanje 70 odsto članova žirija imalo priliku testirati u toku prethodne godine.

Osim najboljih među najboljima, proglašen je i Best Buy automobil, odnosno automobil sa najboljim omjerom uloženo-dobiveno, a ove godine je u ovoj više nego zanimljivoj kategoriji pobijedila Dacia Sandero. Titula terenca godine pripala je Ford Kugi, a dostavno/privredno vozilo godine je novi Hyundai H1. Nagrada za najboljeg menadžera u autoindustriji pripala je Ismetu Kapi ispred Peugeota, dok je najbolja osoba zadužena za odnose s javnošću ove godine Vedran Peršić ispred grupacije Volkswagen.

Izbor Automobila godine u Bosni i Hercegovini organiziran je jedanaesti put i do sada su titulu osvajali Renault Kangoo (1998), Fiat Punto (2000), Škoda Fabia (2001), Daewoo Tacuma (2002), Renault Megane (2003), Mazda 3 (2004), Škoda Octavia (2005), Ford Focus II (2006), Opel Corsa D (2007) i Hyundai i30 (2008).

Generalni sponzor ovogodišnjeg izbora bila je Uniqa osiguranje, a ceremoniju proglašenja organizirala je marketing agencija 2AM DRAFTFCB, dok su se gosti zabavljali uz grupu Erato i Halida Bešlića.