Jubilarni model je Fabia Monte Carlo
0

Škoda proizvela 10-milioniti automobil

Sarajevo-x.com
Škoda je u matičnoj tvornici Mladá Boleslav proizvela deset milioniti automobil. Jubilarni model je bijela Fabia Monte Carlo. Nakon što je sišao s proizvodne trake, jubilarni model je izložen u obnovljenom muzeju Škoda Auto. U isto vrijeme, češki proizvođač automobila intenzivira planove rasta za naredne godine.
"Deset miliona automobila proizvedenih samo u tvornici Mladá Boleslav najbolje govori o snazi automobilske industrije i umijeću inžinjera i konstruktora u Češkoj", izjavio je prvi čovjek Škode, prof. dr. h.c. Winfried Vahland.

"Ponosni smo na našu preko stotinu godina dugu proizvodnju automobila, tu u srcu Evrope. Ovo je dokaz vrijednosti naše marke. Od davne 1905. godine, kada su pioniri automobilske industrije Václav Laurin i Václav Klement utemeljili proizvodnju, pa sve do danas, automobili made in Češka by Škoda usrećuju naše kupce širom svijeta. Dosezanje brojke od 10 miliona za nas je dodatni podsticaj za jačanje rasta u narednim godinama. Povećat ćemo proizvodnju i prodaju, te do 2018. godine povećati prodajne brojke na najmanje 1,5 milion godišnje“, rekao je Vahland.

Škoda je u posljednjih dvadeset godina učetverostručila prodaju. Od 1991. godine paleta modela je proširena sa jednog na čak sedam aktuelnih modela. Proizvođač, koji je do nedavno bio fokusiran na domaće i evropsko tržišt, sada je globalno prisutan u više od sto zemalja.

U okviru svoje etablirane strategije rasta ŠKODA je za naredne dvije do tri godine planirala najveću modelsku ofanzivu u svojoj historiji - svakih šest mjeseci sasvim novi model. Na ovogodišnjem IAA u Frankfurtu češki je proizvođač predstavio novitet Mission L, kao konkretan pogled u budućnost nove kompaktne limuzine. Nedugo potom, češkim medijima je prezentiran novi gradski mališan nazvan Citigo.

"Nova kompakt limuzina, Citigo i ostali noviteti godine garantuju nastavak uspjeha i u godinama koje dolaze. Škoda je na pravom putu i ide dalje punom parom. Najveći potencijal, pri tome, vidimo u tržištima Kine, Indije i Rusije. Naša stabilna evropska tržišta, naravno, želimo i dalje jačati", objašnjava dr. Vahland.

U tom smislu češki je proizvođač pristupio širenju proizvodnih kapaciteta u cijelom svijetu, u

domovini će biti prošireni kapaciteti tvornica Mladá Boleslav i Kvasiny, dok će u Kini zajedno sa Volkswagenom Shanghai krajem 2012. godine početi proizvodnja nove kompaktne limuzine, a od 2013. i kompaktnog SUV-a Yeti. U Indiji je već počela proizvodnja limuzine Škoda Rapid, a od kraja ove godine će sa proizvodnih traka tvornice Nizhny Novgorod proizvođača GAZ Group također silaziti Yeti.