Frankfurt
0

Škoda predstavlja studiju MissionL u Frankfurtu

Sarajevo-x.com
Svjetskom premijerom studije MissionL, Škoda će se predstaviti na ovogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu, te započeti ofanzivnu strategiju na svjetskoj automobilskoj sceni. Nova kompaktna limuzina stiže na tržišta Evrope, Rusije i Kine kao šesti segment češkog proizvođača automobila. Za tržište Indije predviđena je posebna varijanta prilagođena specifičnostima ovog tržišta. Time Škoda nastavlja dugoročnu strategiju rasta predstavljenu prije godinu dana. Do 2018.godine Škoda planira udvostručiti godišnju prodaju na najmanje 1,5 milion vozila.
"MissionL je konkretan iskorak u naš novi segment kompaktne limuzine. Upravo ovaj novi, šesti segment vozila predstavlja ključni element naše modelske ofanzive. Škoda nastavlja punim gasom. U narednim ćemo godinama predstavljati novi model, u prosjeku, svakih šest mjeseci.", komentar je čelnog čovjeka kompanije Škoda,Winfrieda Vahlanda.

U fokusu Škodine strategije i dalje se nalaze najveća izvozna tržišta Kine, Rusije i Indije, zbog čega je marka investirala u proširenje proizvodnih kapaciteta.

Proizvodnja novog kompakta još ove će godine startati u Indiji još ove godine, dok će prvi modeli s proizvodne trake u Kini silaziti od 2013.godine. Od sredine 2013. tamo će se – kao i u Volkswagenu Shangai – proizvoditi model Yeti. Saradnja Volkswagen koncerna i ruske kompanije GAZ Group urodit će od kraja 2012. godine proizvodnjom kompaktnog SUV-a Yeti namijenjenog za rusko tržište.

Evropska tržišta, uključujući domaće češko, za ovog proizvođača ostaju itekako bitna: u fabrici Mladá Boleslav proizvodit će se, osim Fabije i Octavije, još jedan, treći model marke ŠKODA. Osim toga, u fabrici Vrchlabí će od kraja 2012. uslijediti proizvodnja automatskih mjenjača s dvostrukim kvačilom, DQ200, za njemačkog partnera - Volkswagen koncern.

Noviteti proizvođača Škoda Auto na IAA Frankfurt 2011 biće predstavljeni u paviljonu 3 na poziciji A05.

Konferencija za novinare predviđena je za 13. septembra 2011, od 12:15 – 12:30 sati.