auto
196

Škoda Octavia zategnula bore, dobila podijeljena LED svjetla

Klix.ba
Najprodavaniji Škodin model Octavia dobio je novo lice, kao i novu sigurnosnu opremu posuđenu od modela Superb.

Nakon višemjesečnih spekulacija o podijeljenom dizajnu svjetala, obnovljena Octavia je stigla i potvrdila te glasine. Automobil se definitivno ističe u ponudi pristupačnih kompaktnih modela, ali je teško vjerovati da će se nova svjetla svidjeti baš svima. Svjetla su dobila full LED tehnologiju koja mijenja prethodna bi-xenon i LED dnevna svjetla.

Eksterijer nije doživio velike promjene, iako prednji branik izgleda nešto drugačije i posjeduje redizajnirane maglenke. Bokovi su ostali isti, a na stražnjoj strani su nešto dugačija LED svjetla. Primjetni su i novi naplaci od legura koji su dostupni u veličinama od 16 do 18 inča.

Unutrašnjost je očekivano prostrana, a posjeduje vrhunski Columbus infotainment sistem s 9,2-inčnim ekranom koji je viđen u modelu Qodiak. Fizička dugmad su zamijenjena dugmadima osjetljivim na dodir, zbog čega centralna konzola izgleda elegantnije. Sva četiri infotainment sistema posjeduju ekrane, zbog čega je obnovljena Octavia modernija u unutrašnjosti.

Automobil je dobio širi spektar pomoćnih sistema preuzetih od modela Superb. Uz doplatu je moguće dobiti opcioni sistem za zaštitu pješaka zajedno sa Front Assist sistemom i poboljšanim sistemom za pomoć pri parkiranju. Octavia posjeduje i sistem upozorenja na saobraćaj iza automobila, kao i sistem za otkrivanje vozila u slijepom uglu. Na raspolaganju je i sistem koji pomaže pri korištenju prikolice.

Opciono je moguće dobiti i grijani upravljač, kao i sklopive stoliće na stražnjem dijelu prednjih sjedišta.

U ponudi motora je pet benzinskih i četiri dizel motora zapremine od 1,0 do 2,0 litra te rasponom snage od 84 do 184 KS. Gotovo svi motori mogu biti upareni sa šestostepenim ili sedmostepenim DSG mjenjačem, dok snažniji 1,8-litarski benzinac i 2,0-litarski TDI mogu biti upareni s pogonom na sva četiri točka. Dynamic Chassis Control (DCC) sistem posjeduje tri moda, a to su Comfort, Normal i Sport.

Kada je riječ o vRS modelima, informacija zasad nema. Oni bi se trebali pojaviti krajem 2017. godine. Priča se i o vRS 245 modelu, koji će koristiti 2,0-litarski TSI motor sa 245 KS.

Prodaja standardnih modela počinje prije kraja ove godine, a prve isporuke se dočekuju početkom sljedeće godine.