EuroNCAP testiranje
21

Škoda Octavia osvojila 5 zvjezdica

Klix.ba
Nova Škoda Octavia osvojila je pet zvjezdica za iznimnu sigurnost na Euro NCAP testiranju. Ovaj sjajan rezultat potvrđuje odlične performanse sigurnosnih sistema kod ovog modela a odnose se na zaštitu odraslih putnika, zaštitu djece i zaštitu pješaka. Lansiranje modela Škoda Octavia Combi na Evropskom tržištu se očekuje u narednim sedmicama, a trenutno ovaj model svoje premijerno predstavljanje ima na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi .
Foto: E. Zubović/Klix.ba
Foto: E. Zubović/Klix.ba
“Za Škodu sigurnost je ključni prioritet” ističe Dr. Frank Welsch, ŠKODA član Uprave za tehnički razvoj, te dodaje, “To se jednako odnosi i na novi model Octavia. Naš cilj je učiniti putovanje ugodnim i sigurnim koliko je god moguće kako za vozača tako i za putnike. Sa velikim brojem sistema aktivne sigurnosti i nadopunjujućim sistemima pasivne siugurnosti, nova Octavia je naše najsigurnije vozilo do sada. Rezultati Euro NCAP testiranja potvrđuju visok nivo sigurnosti našeg modela. Jako smo zadovoljni sa ukupnim rezultatima testiranja i dobijenim zvjezdicama od strane nezavisnih eksperata.“

Euro NCAP dodijelio je maksimalne ocijene za zaštitu odraslih putnika lociranih naprijed. Škoda Octavia ostvarila je 93% od mogućih poena u ovoj kategoriji. Kabina putničkog prostora ostaje stabilna; lutke locirane na prednjim sjedištima su doslovno ne ostećene nakon testiranja. Zaštita prostora na prednjim sjedištima za odrasle putnike u različitim pozicijama sjedenja je uvijek podjednako. Također, Nova Škoda Octavia je ostvarila veoma dobre rezultate u pogledu sigurnosti za djecu u vozilu. Inžinjeri u Euro NCAP-u su dodijelili najviše ocjene u pogledu sigurnosti za pješake i bili su jako impresionirani inovativnim sigurnosnim sistemima asistencije.

Nova Škoda Octavia sadrži mnogobrojne aktivne sigurnosne sisteme, koji su do sada bili rezervisani samo za višu klasu vozila. Ovo uključuje frontalni sigurnosni sistem asistenicije kočenja, sistem zadržavanja vozila u voznoj traci “Lane assist“, sistem automatskog kočenja u slučaju nesreće, asistent zaštite putnika u slučaju sudara te sistem prepoznavanja umora vozača. Ovi sistemi uveliko pomažu u sprječavanju udesa odnosno posljedica za putnike i druge učesnike u sobraćaju.

Sigurnost vozača i putnika je dodatno obezbjeđena paketom pasivnih sigurnosnih elemenata. Do 9 zračnih jastuka je odlično ukpomponovano sa sigurnosnim pojasevima koji imaju tri tačke vezivanja i reaktivno štite putnike od mogućih povreda. Po prvi put kod modela Škoda Octavia tu su zadnji bočni zračni jastuci i jastuk za koljeno vozača. Dodatno, precizna šasija, veliki međuosovinski razmak i čvrsta struktura karoserije osiguravaju izuzetno stabilno upravljanje za ovaj model.

Nova Škoda Octavia je značajno većih dimenzija i zahvaljujući njenoj laganoj konstrukciji sada je lakša za 102 kg u odnosu na predhodni model.