Rekord za 10. rođendan vRS modela
0

FOTO / Škoda Octavia koja dostiže 325 km/h

Sarajevo-x.com
ŠKODA je Octavia vRS postala je najnoviji član ekskluzivnog društva automobila u Bonneville 200 mph klubu, i to postigavši maksimlanu brzinu od preko 320 km/h.

Takmičarski automobil sa 500 KS konstruisan je povodom 10. godišnjice Škodine vRS podmarke, koja je zadužena za pripremanje sportskih modela ovog proizvođača.

Škoda se pokazala kao vrlo konkurentan takmičar na isušenom slanom jezeru Boneville, te je barijeru brzinskog rekorda od 200 milja na sat, ili 322 km/h probila čak četiri dana prije predviđenog roka. U skladu sa tim takmičarska Octavia je nazvana "vRS Bonneville Special", te je ujedno postala najbrža Škoda u historiji.

Octavia vRS ostvarila je impresivnih 195,69 mph ili 314,9 km/h na prvoj vožnji dana. Na šestom službenom izlasku u okviru stazu Bonneville Speed Week takmičenja Octavia vRS postigla je impresivnih 202,15 mph ili 325,3 km/h.

Tehnička ekipa koja je mjesecima pripremala ovu Octaviju dolazi iz Velike Britanije, a finalne dorade i testiranja na dinamometru su završili na licu mjesta, u Utahu, uz pomoć stručnjaka iz tunerske kompanije REVO Technik.

Octaviu je na putu do rekorda vozio poznati automobilistički novinar Richard Meaden, a sam automobil je zasnovan na serijskoj Octaviji koja je pretrpjela brojne i neophodne izmjene.

Izmjene uključuju smanjenje visine za gotovo 80 mm, ali i novi prednji most koji je omogućio ugradnju velikog hladnjaka zraka pod pritiskom. Za pogon je zadržan fabrički 2,0-litreni benzinski TSI motor, s tim da je standardni turbo punjač zamijenjen velikim i izuzetno kapacitetnim Garrett turbo punjačem. Preko 500 KS iz ovog motora omogućeno je podizanjem pritiska usisnog zraka na preko 30 psi, ali i korištenjem visoko-oktanskog goriva sa mješavinom metanola umjesto bezolovnog benzina.