Istraživanje JD Power Indexa
27

Škoda Octavia jedina dobila pet zvijezdica

Klix.ba
Renomirani britanski portal JD Power Index već skoro 15 godina vrši ispitivanje zadovoljstva kupaca novih automobila u Velikoj Britaniji, a ocjenjuju se kategorije poput kvaliteta, pouzdanosti, performansi dizajna i komfora, podrške servisa kao i troškova održavanja.
Prema ocjenama u 2012. godini u A kategoriji kao najbolje ocijenjeni automobil je Škoda Octavia. Jedina je osvojila pet zvijezdica, te je jedina imala opšti dojam zadovoljstva kupaca od preko 80%.

Izuzetno visoke ocjene ovom automobilu dodijeljene su i u Bosni i Hercegovini, čemu najbolje svjedoče prodajni rezultati od pojavljivanja na bh. tržištu. Škoda Octavia je neprikosnoveni lider u A segmentu i zauzima 25% tržišnog udjela. Svaki četvrti prodati novi automobil iz ove klase je Škoda Octavia.

„Upravo je dugotrajna vrijednost ovog modela privukla mnogobrojne kupce. Pouzdanost i kvalitet motora, te troškovi održavanja predstavljaju najjače adute u ocijeni ovog modela, a to su prepoznali i učesnici istraživanja JD Power“, ističe Senad Trnka, Škoda marketing menadžer u BiH.

U istraživanju JD Power-a Škoda Superb i Škoda Fabia su zauzele drugo mjesto u svojim segmentima. „Ovo samo dokazuje da je kompletna gama Škoda vozila izrazito cijenjena i predstavlja pouzdan izbor u nepredvidivom vremenu“, zaključuje Trnka.

Prema pomenutom istraživanju Škoda kao proizvođač automobila dijeli drugo mjesto sa Lexusom, odmah iza Jaguara.