auto
25

Škoda Kodiaq u Ženevu stiže sa SportLine paketom opreme

Klix.ba
Farba se na novom modelu Kodiaq još uvijek nije osušila, a Škoda već najavljuje proširenje svoje SUV ponude, tako da će na Sajmu automobila u Ženevi biti predstavljena SportLine verzija.

Radi se o novom članu porodice Kodiaq koji će slijediti korake modela Superb SportLine usvajanjem nešto drugačijeg eksterijera s mišićavijim branicima, većih naplataka i nekih drugih suptilnih promjena.

O Kodiaqu SportLine se zasad malo zna, ali će definitivno imati niži ovjes. Model Superb sa istim specifikacijama je "bliži tlu" za 15 mm u odnosu na standardni model.

SportLine će biti savršena prilika za Škodu da iskoristi svoj snažni 2,0-litarski benzinski motor s turbopunjačem, koji isporučuje 280 KS, koji pokreće i model Superb.

Superb s ovim motorom od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,8 sekundi, a s obzirom na činjenicu da je Kodiaq teži, može se očekivati ubrzanje do "stotke" za 6,1 sekundu.

Iz Škode je već potvrđeno da se razvija snažniji Kodiaq s bi-turbodizelskim motorom, a veoma je moguće da se radi o agregatu sa 240 KS, koji pokreće i VW Passat. Ovaj motor bi odgovorao Kodiaqu SportLine, no, zasad nije jasno da li će zaista biti tako.

Kodiaq porodica će biti proširena i modelom s opremom Scout, baš kao što je slučaj sa Octavijom Scput.

Kompanija razmatra mogućnost uvođenja još snažnijeg modela Kodiaq RS.

Plug-in hibrid stiže 2019. godine.