auto
37

Sinu afričkog diktatora zaplijenjeni superautomobili vrijedni 8 miliona dolara

Klix.ba
Superautomobili vrijedni 8 miliona dolara zaplijenjeni su u Švicarskoj od sina afričkog diktatora. Vlasti su oduzele ukupno 11 automobila.

Lamborghini Veneno Roadster, jedan od samo devet proizvedenih, Koenigsegg One:1, jedan od šest proizvedenih te Bugatti Veyron snimljeni su u trenutku dok su odvoženi na kamionima.

Vlasnik automobila je Teodoro Nguema Obiang Mangue, potpredsjednik Ekvatorijalne Gvineje i sin predsjednika Teodora Obianga Ngueme Mbasoga, koji se smatra najgorim diktatorom u Africi.

Svi automobili su registrovani u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Mangue je i ranije imao problema sa zakonom, a francuske vlasti su mu 2011. godine u Parizu zaplijenile imovinu uključujući Ferrari Enzo, Maserati MC12, Porsche Carreru GT i dva Bugatti Veyrona, a bilo je još nekoliko automobila. Prodani su na akuciji 2013. godine za ukupno 4,1 milion dolara.

Francuske vlasti su optužile Manguea da koristi javni novac za finansiranje svog života playboya. Nakon incidenta u Parizu je nestao s javne scene, ali se nedavno pojavio u Ženevi sa svojim igračkama. Pokrenuta je istraga, a potom su automobili zaplijenjeni.

Mangueu je zabranjen ulazak u SAD nakon što mu je zaplijenjeno imanje u Los Angelesu.

Mbasogo je postao predsjednik 1979. godine nakon što je preuzeo vlast. Dotad stroga diktatura je postala brutalna 1995. godine otkrićem nafte. Ekvatorijalna Gvineja je sada jedan od najvećih proizvođača nafte na afričkom kontinentu. Veći dio milijardi dolara koristi za učvršćivanje svog položaja te za punjenje džepova veoma uskog kruga ljudi oko sebe, uključujući vladajuću porodicu Nguema Obiang.

Broj smrtnih slučajeva u ovoj zemlji je izuzetno velik, a jako je teško doći do pitke vode. Ljudska prava u zemlji su ocijenjena "najgorim od najgorih".