Teška vremena
1

SEAT za opstanak mora udvostručiti prodaju

Klix.ba
Foto: Seat
Foto: Seat
Tako tvrdi prvi čovjek SEAT-a, James Muir, jer se bez barem udvostručene prodaje na godišnjem nivou, kako sada stvari stoje, SEAT-u ne može osigurati budućnost.
U prošloj godini španski proizvođač pod okriljem Volkswagena isporučio je 320.000 automobila, što definitivno nije dovoljno. Muir smatra da SEAT može biti istinski samoodrživ jedino ako budu u stanju godišnje napraviti i prodati skoro milion automobila.

Uz nedavno predstavljeni novi Leon, u SEAT-u se nadaju kako će stvari ipak krenuti u pozitivnom pravcu, uz nadu da će im Volkswagen osigurati dovoljno novca za buduće investicije.

Nezvanično, u SEAT-u već rade na vozilu baziranom na MQB platformi koje bi trebalo biti direktan konkurent uspješnom Nissan Qasqaiju. Time bi se SEAT uključio u sve popularniji Crossover segment. Pored novog Leona tu je i njegova trovratna Coupe varijanta (SC), a ubrzo se očekuje i karavanski Leon ST. Naredne godine SEAT će uz sve tri karoserijske opcije za Leon ponuditi i svoju najsnažniju Cupra varijantu.

Vrijeme će pokazati hoće li sve skupa biti dovoljno da španski proizvođač ostane na sceni.