auto
0

SEAT prezentirao prvi električni automobil

Sarajevo-x.com
Iz SEAT-a je saopšteno da rade na razvoju prvog električnog automobila, dizajniranog, razvijenog i proizvedenog u Španiji. Uporedo sa prezentacijom prototipa Altea XL Ecomotive na električni pogon, bez štetnih izduvnih gasova, španski proizvođač je predstavio prototip Leon Twin Drive Ecomotive, hibridno vozilo sa električnim napajanjem.

U narednim mjesecima SEAT će oba modela dati državnim institucijama u Kataloniji i Madridu na testiranje. Prva hibridna vozila će 2015. godine biti lansirana na tržište, dok će električna vozila biti dostupna godinu dana kasnije.

Novi električni automobil je napravljen na bazi modela Altea XL, a osnovu pogona čini 85 kW snažan motor sa 270 Nm obrtnog momenta i maksimalnom brzinom od 135 km/h te dometom od 135 km.

Leon Twin Drive Ecomotive ima domet od 52 kilometra i dostiže maksimalnu brzinu od 120 km/h. Pri korištenju kombinovanog pogona, dostiže maksimalnu brzinu od 170 km/h, dok potrošnja goriva iznosi samo 1.7 l/1oo km.

Najava dolaska prvih električnih vozila na tržište dolazi istovremeno sa početkom najveće ofanzive proizvoda koju je SEAT ikada imao. Tokom narednih dvanaest mjeseci kompanija će lansirati četiri nova modela na tržište od kojih će prvo biti novo gradsko vozilo iz SEAT-a, SEAT Mii.