auto
9

Seat objavio detalje testiranja crossovera Ateca

Klix.ba
Seat je na tržište crossovera ušao kasno, no, to ne znači da njegov model Ateca ne može postati ogroman hit na tržištu. Španska kompanija je već primila 21.000 narudžbi za automobil otkako je model predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi. Kako bi uvjerio potencijalne kupce u pouzdanost Atece u svim uvjetima, Seat je osmislio rigorozni program kojim je pokriveno ukupno 25.000 km.

Pedeset inžinjera i četrdeset automobila je učestvovalo u testiranju koje je obavljeno u pustinjskoj regiji u južnom dijelu Španije u uvjetima temperature od 45 stepeni celzija. Impresivnih 80 testova je obavljeno u perodu od mjesec dana kako bi se provjerile mogućnosti vuče Atece, sistem protiv proklizavanja, sistem za spuštanje nizbrdicom, kao i sistem filtriranja prašine.

Atecin konvoj je vožen 3.000 km po šljunkovitom terenu kako bi se uvidio utjecaj na blatobrane, karoseriju i podvozje. Automoili su prošli i Klapper test koji podrazumijeva testiranje prototipa na svim mogućim tipovima puteva i u različitim vremenskim uvjetima kako bi produkcijske verzije automobila bile spremne za takve izazove te kako ne bi bilo neugodnih zvukova i slično.

Seat sprema i svoj drugi crossover, model iz B-segmenta baziran na novoj generaciji superminija Ibiza, koji će biti nazvan Arona.