auto
4

SEAT Ateca Cupra stiže do kraja 2017. godine

Klix.ba
Glasine o najsnažnijoj Cupra verziji SEAT-ovog modela Cupra kruže internetom otkako je crossover debitovao u februaru. No, najnoviji izvještaji govore da se to neće dogoditi prije kraja 2017. godine.

Razlog za čekanje na dolazak Cupra verzije je velika potražnja za standardnim modelom Ateca, tako da kompanija SEAT ne može održati korak i proizvoditi dovoljan broj automobila. Zbog toga španski proizvođač ne namjerava žuriti s modelom Cupra, što je i logično jer je isporuka standardnog modela tek počela.

Osim toga, nove informacije znače i da koncept Ateca Cupra neće biti predstavljen na Sajmu automobila u Parizu u oktobru, nego na Sajmu automobila u Ženevi u martu.

Bez obzira na to kad će se pojaviti na tržištu, očekuje se da SEAT Ateca Cupra dobije četverocilindrični 2,0-litarski benzinski motor s turbopunjačem, koji koristi Leon Cupra 290. Ovaj motor isporučuje 286 KS, ali nije poznato da li će SEAT modificirati motor.

SEAT Ateca Cupra će biti najskuplji kompanijin model svih vremena.

U međuvremenu španski odjel Volkswagena radi na drugom crossoveru, subkompaktnom modelu baziranom na novoj generaciji modela Ibiza. Oba modela su planirana za 2017. godinu, a koristit će skraćenu MQB platformu Volkswagen Grupe.