auto
19

SEAT Ateca Cupra fotografisana bez kamuflaže

Klix.ba
SEAT će sljedeće godine privući veliku pažnju jer će predstaviti SUV Ateca Cupra, koji je nedavno fotografisan bez kamuflaže.

Ranije ove godine je AutoExpress otkrio planove SEAT-a o snažnom modelu Ateca Cupra, a sada je objavio i fotografije prototipa koji nije bio zaštićen kamuflažom. Zvanično predstavljanje ovog modela bit će upriličeno 2017. godine.

Prototip je fotografisan na događaju posvećenom obnovljenom Leonu. Nije ga bilo teško primijetiti zbog mat boje, specijalnih naplataka od legura i četiri izduvne cijevi. Iako nema jasne oznake Cupra, Brembo kočnice govore šta se krije ispod haube.

Ateca Cupra posjeduje 2,0-litarski benzinski motor s turbopunjačem iz SEAT-a Cupre, koji je tuniran tako da isporučuje više od 300 KS. To znači da je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno manje od šest sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 249 km/h.

Automobil izgleda agresivnije u odnosu na standardni model zahvaljujući masivnijim branicima i pragovima, spušten je zbog manjeg naginjanja u krivinama, dobio je nešto drugačiju rešetku hladnjaka, LED svjetla i slično.

Ateca Cupra posjeduje Cupra mod koji omogućava sportske performanse. U unutrašnjosti je napredna tehnologija te standardni 8-inčni ekran. Upravljač posjeduje ravni donji dio, aluminijske papučice i drugo. Predstavljanje se očekuje na Sajmu automobila u Ženevi u martu 2017. godine.

Ovo će biti SEAT-ov najskuplji model koji će koštati blizu 40.000 eura.