auto
0

SEAT Altea dobitnik nagrade "Autonis" za dizajn

Sarajevo-X
SEAT Altea je dobitnik prestižne “Autonis” nagrade za najbolji automobilski dizajn u svojoj klasi, dobiven od strane specijaliziranog njemačkog “Auto-Strassenverkehr” i “Mot” magazina.

Zahvaljujući glasovima više od 54000 čitalaca, SEAT Altea je pobjedila konkurenciju u svojoj klasi, što je izuzetno priznanje, jer u trenutku glasanja model još nije bio dostupan na tržištu.

Čitaoci su davali glasove za vanjski dizajn i oblik za svako vozilo koje se takmiči u 12 kategorija, počev od onih koja su prvenstveno funkcionalna, pa do velikih sportskih limuzina. Altea je dobila 38,8% najviših ocjena za svoj atraktivan dizajn, dok je samo 5,9% osoba koje su glasale mislilo drugačije, što je Altea-u postavilo na vodeću poziciju u svojoj klasi.

Sa Alteom je SEAT otpočeo novu etapu u kojoj na tržište dolazi MSV koncept (Multi Sports Vehicle), koji kombinira inovativan dizajn i vrijednosti monovolumena sa sportskim karakterom koje dolaze sa svim SEAT modelima.

Altea posjeduje karakteristike koje će označavati sve SEAT modele u budućnosti. Prednji dio obilježava velika rešetka hladnjaka i izražajna svjetla. Dinamična linija je jasno vidljiva sa strane, počinjući od prednjeg blatobrana, prelazeći preko bočnih vrata do zadnjeg blatobrana. Označavajući Altein profil, ova linija će biti karakteristika za sve buduće SEAT modele.

Ovo je treća nagrada za dizajn koju dobiva SEAT Altea. Prva dobivena od strane Dizajnera (Evropa) za najbolji koncept prikazan u 2003 godini. Druga nagrada je bila “Red dot: best of the best” nagrada Nordrhein Westfalen (Njemačka) Dizajn centar.

Sa Altea-om SEAT je dobio četvrtu “autonis” nagradu. Prve dvije u 2001 godini su dobivene za SEAT Arosu, koja se pozicionirala na prvom mjestu u svojoj klasi, i za Leon na trećem mjestu. 2002 godine SEAT Tango je pobjedio u kategoriji konceptnih vozila.