auto
3

Sébastien Loeb: "Peugeot 208 T16 Pikes Peak je raketa!"

Klix.ba
Sébastien Loeb dobio je prvu priliku da proba automobil sa 875 KS s kojim će 30. juna u Coloradu (SAD) nastupiti na čuvenoj brdskoj trci Pikes Peak.

Nakon nekoliko krugova koje je napravio na francuskoj stazi La Ferté-Vidame, devetostruki svjetski šampion u reliju ostao je bez teksta mogućnostima automobila čiji centralno smješten turbo motor snagu prenosi na sva četiri točka.

“Peugeot 208 T16 Pikes Peak je prava raketa na točkovima! Praktično nema stepena prenosa u kojem niste prikovani za sjedište. Nikada nisam vozio ništa što ubrzava tako brzo! Uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 1,8 sekundi, iza leđa bi ostala i Formula 1.“

Nije samo motor i mjenjač impresionirao slavnog francuskog vozača. „Fascinantno je i kako ovaj auto prijanja na podlogu i koči. Formula 1 u obliku rally automobila. Zapravo, kombinacijom najboljeg što se može dobiti iz svijeta Formule 1, prototipova i WRC automobila stvoren je koktel koji daje krila“, dodao je Loeb.

Kada dođe veliki dan penjanja stazom od 20 kilometara do vrha čija nadmorska visina iznosi 4.301 metar, Loeb će nakon obimne serije testova na stazi i cestama sa različitim podlogama sasvim sigurno biti savršeno ukomponovan dio savršenog trkaćeg automobila.