Fokus na kvalitetu i dizajnu
0

Sasvim novi Chevrolet Cruze

Sarajevo-x.com
Posve nova Chevroletova limuzina Cruze postavlja nove standarde u dizajnu i kvaliteti izrade u evropskom segmentu kompaktnih porodičnih automobila.

„Chevrolet je oduvijek bio sinonim za vrijednost i Cruze ispunjava ova očekivanja kao nijedan automobil prije“, rekao je Wayne Brannon, izvršni direktor Chevroleta Europe. „On svojim dizajnom, kvalitetom, materijalima i izvanrednim stilom iznutra i izvana redefinira pojam vrijednosti za novac kada se radi o kupovini novog vozila.“

Napravljen prema ukusu europskih kupaca kada se radi o dizajnu i performansama podvozja, Cruze će se naći u prodaji u svibnju te će predstavljati uvod u čitav niz novih automobila koje spaja zajednički dizajn i standardi kvalitete. Chevrolet jednostavno vjeruje da će predstavljanjem Cruzea postaviti nova mjerila za sve svoje i druge proizvode koji se žele uspješno natjecati u ovom tržišnom segmentu.

Međunarodni dizajnerski tim iz Njemačke, Sjedinjenih Država, Australije i Koreje, imao je za cilj osmisliti posve novu kompaktnu, notchback-limuzinu koja će biti vjetar u leđa Chevroletovom brandu.

Zaobljena linija krova koja se proteže od strmo postavljenog vjetrobranskog stakla do spuštajućih stražnjih nosača glavni je element dizajna Cruzeove vanjštine. U kombinaciji s relativno kratkim stražnjim prevjesom, on prvi put donosi izgled četverovratnog kupea u ovaj segment vozila.

Širi i duži od svojeg prethodnika, Cruze izgleda stabilno i čvrsto s kotačima smještenima na vanjskim rubovima robusno dizajnirane karoserije. Prepoznatljiva konkavna linija ramena neprekinuto se proteže od prednjih do stražnjih svjetala te je namijenjena da postane prepoznatljiv element Chevroletovog dizajna. Nevidljivi spojevi između dijelova karoserije također pridonose dojmu da je Cruzeov dizajn čist i asketski te kao isklesan iz jednog komada materijala.

Na karakterističnoj dvodijelnoj prednjoj maski automobila smještena je Chevroletova zlatna leptir-mašna koja odiše novopronađenim samopouzdanjem. Uokviruju je prepoznatljiva kućišta prednjih svjetala s detaljima koji podsjećaju na dragulje, koja su poput strijela usmjerena u jednu točku na prednjem odbojniku. Elegantan dizajn stražnjeg dijela uključuje specifično pozicionirana stražnja svjetla, svako oblikovano po uzoru na tradicionalan stilski motiv dvostrukih svjetala karakterističan za Chevrolet.

Urban i atraktivan izgled dalje nadopunjuje izvrstan koeficijent otpora zraka koji iznosi 0,31 te kvaliteta izrade uz posebnu pozornost prema detaljima po uzoru na proizvode iz više klase. Gotovo nevidljivi spojevi između dijelova karoserije pridonose ukupnoj kvaliteti i dojmu da je Cruze kao isklesan iz jednog komada materijala.

Uz njen sportski a opet topao ambijent, kabinu namijenjenu smještaju pet putnika odlikuju skladne, elegantne linije i upotreba materijala sa zrnatom teksturom mekanih na dodir. Radi se o izradi vrhunske kvalitete koja nadilazi sve karakteristično za kompaktni segment.

Glavna tema pri dizajnu unutrašnjosti savremena je interpretacija tradicionalnog Chevroletovog stilskog elementa - prepoznatljivog dvostrukog kokpita posuđenog iz Corvette, motiva odabranog kako bi zbližio vozača i suputnika u zajedničkom iskustvu vožnje. Na svakoj strani ploče s instrumentima moguće je birati između bogate ponude tkanina i zrnatih vinilskih ploča kojima odgovaraju umetci na sjedalima i presvučenom dijelu vrata.

Središnja tačka za simetriju dvostrukog kokpita je elegantno uklopljena središnja konzola u kojoj se nalazi multimedijski sistem te kontrole i instrumenti za klimatizaciju. Konzola je postavljena pod uglom te je valovito oblikovana, čime su izbjegnute ravne linije i tradicionalno uokvirivanje panela.

Trodimenzionalno modeliranje korišteno je u dizajnu glavne skupine instrumenata. Analogni instrumenti imaju čisto pozadinsko LED osvjetljenje bijele i ledeno plave boje.

U usporedbi sa sjedalima prethodnog modela, glavna unaprjeđenja Cruzeovih sjedala su korištenje žičane konstrukcije kako bi se što ravnomjernije rasporedila masa, čvršće pjenasto punjenje i bolja amortizacija prednjih i stražnjih naslona i sjedala.

Obrada tkanine za presvlačenje sjedala i unutrašnjosti uključuje visokokvalitetno francusko šivanje koje pruža produljenu trajnost te eliminira mogućnost rastezanja šavova tokom vremena. Kožne presvlake s grijanim prednjim sjedalima opcija su za najopremljeniji model LT.

Niz prilagodbi u svim smjerovima za prednja sjedišta povećan je otprilike 50 mm, dajući najviše prostora za prilagodbu u ovom cjenovnom segmentu.

Ručno kontrolirana klima opcija je za osnovne i standardne modele s LS varijantama, dok je dvozonska automatska klimatizacija standardna s modelima LT. Filtracijski sistem za čestice i mirise pročišćava zrak koji ulazi u kabinu i standardan je za sve modele, kao i grijano stražnje staklo.

AM/FM/CD audioistem s RDS digitalnim signalom, reprodukcijom MP3 zapisa i dvobojnim grafičkim zaslonom standardan je za osnovne i LS varijante. Kod modela LT dodan je i šesterostruki CD-changer te USB priključak za iPod smješten na središnjoj konzoli. Navigacijski sustav temeljen na DVD mapama nudi se sa svim varijantama i uključuje zaslon u boji dijagonale 7-inča, prvi put kod Chevroleta u ovom segmentu.

Struktura karoserije Cruzea najčvršća je u segmentu s torzijskom čvrstoćom 140% većom od one svojeg prethodnika. Konstruiran zajedničkim naporima u GM-ovim inženjerskim odjelima u Njemačkoj, Sjedinjenim Državama, Australiji i Koreji.

Glavnina strukture je jedinstvena konstrukcija izrađena od čeličnih prečki, osigurača te četverokutnih kutija. Ukupna torzijska čvrstoća od 17,66 kNm po stupnju torzijskog pomaka ne može se mjeriti ni s jednim Cruzeovim konkurentom. Oko 65% strukture sastoji se od čelika visoke čvrstoće, što je oko 50% više nego kod prethodnika. U čitavoj strukturi korišteno je i otprilike 30% više točkastog varenja.

Pri malim brzinama do 4 km/h presvlake prednjeg i stražnjeg odbojnika dizajnirane su tako da apsorbiraju malu energiju udarca, pomažući tako minimizirati štetu na karoseriji.

Sigurnosni pojasevi s tri tačke nalaze se na svih pet sjedala. Cruze standardno dolazi sa zračnim jastucima za vozača i suvozača, bočnim zračnim jastucima smještenima u prednja sjedala te sklopivim sistemom pedala. Mjere aktivne sigurnosti uključuju ABS, kontrolu proklizavanja (TCS) te kao opcija elektronički sustav kontrole stabilnosti (ESC).

U ponudi su posve novi motori 1,6 i 1,8-litarski benzinski (kompletno od aluminija) te 2,0-litarski turbo dizelski motor sa 16 ventila.

Univerzalni prednji podokvir koji nosi motor i sustav prijenosa pričvršćen je preko četiri gumena osigurača. "Izolirana" mjesta za pričvršćenje smanjuju prijenos vibracija motora i buke s ceste u putničku kabinu.

Oba benzinska motora dolaze s promjenjivim radom ventila na usisnim i ispušnim dijelovima. Motor zapremine 1,6 litara razvija maksimalnu snagu 114 KS/83 kW pri 6.400 okretaja u minuti te okretni moment od 153 Nm pri 4.200 okretaja.

Sa 141 KS/104 kW pri 6.200 okretaja i okretnim momentom od 176 Nm pri 3.800 okretaja (uključujući 85% pri samo 2.000 okretaja pa sve do 6.300), 1,8-litarska verzija nudi još bolje performanse. Kada se radi o odnosu snage po litri, ovaj je motor među najučinkovitijima na tržištu.

S ručnim prijenosom ovi motori ubrzavaju od 0 do 100 km/h u 12,5 i 10 sekundi, a potrošnja goriva u kombiniranom krugu testiranja im iznosi 6,7 i 6,8 litara na 100 km.

Novi 16-ventilski 2,0-litarski turbo dizelski motor, koji razvija 150 KS/110 kW, još je snažniji. Impresivna ekonomičnost potrošnje - samo 5,6 l/100 km u kombiniranom krugu testiranja - nudi potencijalan doseg vožnje od preko 1.000 km. Standardno je opremljen filtrom za čestice čađi koji ne zahtijeva posebno održavanje.

Common-rail dizajn s višestrukim ubrizgavanjem uključuje turbopunjenje s varijabilnom geometrijom. Uz visok okretni moment od 320 Nm pri samo 2.000 okretaja ovaj motor omogućuje ubrzavanje od 0 do 100 km/h u 10,0 sekundi te još impresivnije performanse u pojedinim brzinama: od 80 do 120 km/h u petoj brzini za 12,5 sekundi. Kasnije tokom godine će se ovoj dizelskoj verziji pridružiti i ona sa 125 KS/92 kW.

1,6-litarski motor dolazi standardno u osnovnom modelu i varijantama LS, dok je 1,8 litarski standardan za varijantu LT i opcionalan za LS. Oba su dostupna s peterostepenim ručnim mjenjačem ili novim šesterostupanjskim automatskim prijenosom, još jednom novosti u ovom segmentu kod Chevroleta.

2,0-litarski turbo dizelski motor dolazi samo u varijantama LT, a verzija sa 125 KS/92 kW nudit će se za osnovni model i varijantu LS. Oba ova motora bit će dostupna samo s ručnim sistemom prijenosa.

Polukruta osovina, dvostruko ojačana i u profilu nalik na slovo U, spojena je na vučne linkove pomoću patentiranog postupka zavarivanja poznatog kao "magnetski luk“. Ova tehnologija proizvodnje omogućuje variranje debljine polukrute osovine i kuteva pričvršćivanja ovisno o masi motora i vozila, čime se dobiva mogućnost finog ugađanja stupnja okreta i karakteristika pri okretanju upravljača.

Disk-kočnice, zračene sprijeda i obične straga, prisutne su na svim kotačima. Standardno se uz vozilo isporučuje i ABS, kontrola proklizavanja te sustav elektroničke raspodjele sile kočenja (EBD) na prednjim i stražnjim kotačima. Elektronička kontrola stabilnosti (ESC), opcija kod varijanti LT, koristi funkcionalnosti ABS-a i kontrole proklizavanja kako bi predstavljale finu protutežu nesmotrenoj vožnji ili lošim procjenama vozača. Također je korisna kao pomoć vozaču da kontrolira vozilo u slučaju izbjegavanja sudara ili prometne nezgode.

Vezani članci