auto
0

Sarajlije testirale Toyotin ekološki automobil

Sarajevo-x.com
Povodom Dana planete Zemlje, kompanija Toyota danas je građanima Sarajeva predstavila ekološki automobil Prius, kao i svoj proizvodni programa zaštite okoliša.

Prius je prvi na svijetu komercijalni masovno proizvedeni hibridni automobil, koji kombinira efikasni benzinski motor sa snažnim električnim motorom, u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

“Mi u Toyoti vjerujemo u očuvanje krhke ravnoteže čovjeka i prirode. Inovativna ekološka rješenja primjenjujemo na sve aspekte životnog ciklusa vozila: od projektiranja, preko proizvodnje i upotrebe vozila, do recikliranja. Stoga smo i Dan planete Zemlje željeli iskoristiti da običnim građanima približimo naš automobil,” kazala je Maja Viteškić iz Toyote BiH.

Električni motor glavni je izvor snage Toyotinog Priusa, a benzinski motor se uključuje kada je potrebna dodatna snaga prilikom preticanja, vožnje autoputom ili za punjenje baterija. Građani Sarajeva mogli su ga ove prilike provjeriti i u probnim vožnjama.

Toyota je vodeći svjetski proizvođač hibridnih vozila, sa do danas prodanih 700.000 komada u cijelom svijetu, te u ponudi ima čak 11 različitih modela. Toyotin sistem proizvodnje osigurava i smanjenje energije potrebne za izradu svakog automobila, smanjenje upotrebe vode i boje, kao i značajno smanjenje otpada od pakiranja, čime se umanjuju štetni uticaji na okolnu prirodu.