Festival brzine u Buzetu
0

FOTO / Sarajevo-x na trci Evropskog brdskog prvenstva

Tekst i fotografije: Elvir Zubović
Ovog vikenda u Buzetu je održana 29. po redu brdska trka "Buzetski dani". Kao jedna od brdskih trka sa najdužom tradicijom u regiji, međunarodna trka "Buzetski dani", koja se bodovala i za Evropsko prvenstvo brdskih auto trka, je i ove godine privukla veliki broj takmičara, a učestvovalo je i nekoliko vozača iz BiH.

U vrlo neizvjesnoj i punoj preokreta Međunarodnoj brdskoj auto utrci "29. Buzetski dani", Vaclav Janik pobijedio je s 0.461 sekundi prednosti ispred "veterana" buzetske utrke Otakara Kramskog.

Potpunu dominaciju vozača sa češkom licencom na pobjedničkom postolju utrke koja se bodovala za Evropsko prvenstvo brdskih autoutrka i posljednjeg takmičenja u kalendaru Starog kontinenta, upotpunio je Jaroslav Krajči trećim vremenom i zaostatkom od 0.642 sekundi.

U protekla dva dana, u subotu kada su održana dva treninga i nedjelju, tokom dviju vožnji, u Buzetu se takmičilo 153 vozača iz 12 evropskih zemalja. Među hrvatskim vozačima, očekivano je najbolji bio Niko Pulić u formuli Dallara, ispred drugoplasiranog istarskog vozača Denisa Močiboba.

Ukupna pobjeda u Kategoriji 1 pripala je 23-godišnjem Riječaninu Siniši Kraincu. On je završio trku s nešto manje od četiri sekunde prednosti pred Slovencem Alešom Prekom, dok je treći bio Robert Bradarić iz Solina.

Kao i skoro svake godine, i ovaj put je za trku u Buzetu bilo prijavljeno nekoliko vozača iz Bosne i Hercegovine. Nažalost, loša vremenska prognoza učinila je da većina njih odustane od dolaska na ovu izuzetno popularnu i vrhunski ogranizovanu brdsku trku, pa su se na startu pojavila tek dva vozača iz BiH.

Dane Milenović je u FIAT-u 128, u svojoj debitantskoj sezoni, nije propustio Buzet uprkos lošim vremenskim uslovima u subotu, dok je višestruki šampion BiH Davor Domazet u Buzetu vozio Peugeot 106 klase N2.

Uprkos lošim vremenskim uslovima tokom cijele subote i nedjeljnog jutra, buzetski je festival brzine i ovoga puta pohodio veliki broj gledalaca. Prema procjeni organizatora, u vrhunskim vožnjama gotovo svih najboljih evropskih, ali i vozača iz cijele naše regije, uživalo je gotovo sedam hiljada posjetilaca.

U svakom slučaju, i uz brojna odustajanja vozača, organizatori trke u Buzetu su još jednom pokazali kako treba izgledati brdska trka na evropskom nivou, pa je prava šteta da i oni koji su odgovorni za mizerno stanje autosporta u BiH nisu bili prisutni i barem nešto naučili od kolega iz Hrvatske.