auto
0

Sa Audi Traditionom kroz cijelu Evropu

Sarajevo-x.com
Audi Tradition punom parom starta u novu sezonu oldtimera 2011. Tako će Audi AG predstaviti svoj „kotrljajući muzej” (museum mobile) na preko 30 događanja širom Evrope. Nakon dvogodišnje pauze u programu se našla i legendarna, po mnogima najljepša utrka na svijetu - talijanska Mille Miglia: pet historijskih DKW-modela iz 1950-tih godina uputit će se u maju prema sjeveru Italije, kako bi uzeli učešće na najprestižnijoj utrci klasičnih automobila, od Brescije do Rima i nazad (12. do 14 maj).

Međutim, prije toga Audi Tradition će se predstaviti na najvećem sajmu oldtimera na svijetu – Techno Classica u Essenu. U kalendarima 160.000 stručnjaka i ljubitelja klasika posebnom bojom je označen period od 30. marta do 3. aprila. Upravo tada će na sajmu u Essenu Audi Tradition izložiti svoje eksponate iz NSU-, DKW- i svakako iz Audi-historije.

Podrazumijeva se da će se Audi Tradition natjecati u najvećoj svjetskoj utrci oldtimera - Goodwood Festival of Speed u Engleskoj (1. do 3. juli), gdje svake godine Grof od Marcha dočekuje elitu historijskog moto sporta. Audi Tradition dobro zna šta treba pokazati u zemlji-kolijevci moto sporta: dva trkaća automobila Auto Union Srebrne Strijele - model Auto Union Typ C i Typ D, osvajače engleske Grand Prix nagrade iz 1937. i 1938.godine.

"125 godina automobila“ slavit će se 7. i 8. maja na „Automobilsommer 2011“ u Baden-Württembergu. Kroz Stuttgart će Audi Tradition prodefilovati sa 40 automobila iz vlastite historije. Svoj debi Tradition će doživjeti na alpskom rellyju u Kitzbühlu: pet Audijevih automobila uhvatit će se u koštac s nemilosrdnim austrijskim Alpama, u periodu od 25. do 28. maja ove godine. Sa legendarnim DKW-motociklom Audi Tradition se vraća i na Schottenring Classic Grand Prix, događanje namijenjeno isključivo motociklima, podsjećajući se na dane slave motora DKW – modela koji su pisali historiju u svjetskim motociklističkim kupovima još prije 2. svjetskog rata.

Audi Tradition neće propustiti ni sudjelovanje u ovogodišnjim rally natjecanjima oldtimera kao što su Silvretta Classic (7. do 10. juli), Ennstal Classic (13. do 16. juli), Sachsen Classic (18. do 20. august), Eifel Classic (29. septembar do 1. oktobar) i Gran Premio Nuvolari u Italiji (15. do 18. septembar). Događanja na kojima je marka s četiri prstena glavni pokrovitelj su Donau Classic Ingolstadt (16. do 18. juni) i Heidelberg Historic, koja se također zaustavlja u Audi Forumu u Neckarsulmu (28. do 30. juli).