Autoindustrija
0

Rusi i Magna žele postati većinski vlasnici Opela

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Kanadsko-austrijska kompanija Magna spremna je uložiti pet milijardi eura i preuzeti 20 posto vlasništva nad teško ugroženim automobilskim koncernom Opel, javljaju novinske agencije.

Opel želi da se odvoji od matičnog američkog koncerna General Motors (GM) i traži investitora, jer je to kao uvjet za dobijanje državne finansijske garancije navela njemačka vlada.

Međutim, kako prenose mediji, daljnjih 31 posto Opela namjeravaju da preuzmu ruski partneri Magne - proizvođač automobila GAZ i najveća ruska poslovna banka Sberbanka.

Kritičari tog koncepta pomoći Opelu nezadovoljni su što bi Magna i njeni ruski partneri postali većinski vlasnici njemačkog automobilskog koncerna.

Za Opel je zainteresiran i italijanski Fiat. Njegovom učešću protive se zaposleni koji smatraju da će doći do masovnih otpuštanja iako je kompanija iz Torina najavila da želi da sačuva sve četiri Opelove fabrike u Njemačkoj i da iz fuzije isključi dosadašnje dugove.

Za ponudu Fiata pretjerano zanimanje nije pokazala ni njemačka vlada, a njeni predstavnici su ocijenili da italijanska firma nije podnijela odgovarajući plan budućeg poslovanja.