auto
7

Rolls-Royce Phantom Limelight Collection: Bolje od najboljeg

Klix.ba
Rolls-Royce će svoju novu Limelight ediciju ponuditi isključivo uz model Phantom, narudžbe su već moguće, a produkcija je ograničena na samo 25 primjeraka. Besprijekorni Phantom Limelight na najbolji način oslikava rečenicu jednog od osnivača kompanije: "Uzmite najbolje što postoji i napravite ga još boljim", rekao je nekada davno Sir Henry Royce.

U čuvenoj britanskoj automobilskoj kompaniji kažu da je Phantom Limelight namijenjen klijenteli koja spada u kategoriju javnih ličnosti koje su poznate na svjetskom nivou. Naziv same edicije inspirisan je usmjerenim svjetlom za pozornice koje je 1820. godine otkrio britanski naučnik i pronalazač Sir Goldsworthy Gurney.

Opisan kao "savršen saputnik na putovanjima“, Phantom Limelight nudi unutrašnjost u kojoj je razvoj zadnjih sjedišta povjeren najboljim doktorima medicine, a sve u svrhu optimalnog relaksirajućeg položaja tijela putnika prilikom vožnje. Unutrašnjost se može naručiti u svijetlijim ili tamnijim bojama, a u oba slučaja radi se o vrhunskim materijalima i sistemima koji se danas mogu dobiti u jednom automobilu.

U odnosu na standardni model, Phantom Limelight izvana se razlikuje po drugačije dizajniranim 21-inčnim felgama, a tu je i nova Gala plava boja karoserije na kojoj je i ovaj put ručno obojena lajsna na bokovima.

Rolls-Royce Phantom Limelight Collection pokreće 6,75-litarski V12 motor koji razvija 460 KS pri 5.350 obr/min i 720 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 3.500 obr/min. Prijenos snage obavlja se preko 8-stepenog automatskog mjenjača. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 240 km/h, a "krstarici“ čija ukupna dužina prelazi 6 metara od 0 do 100 km/h potrebno je 5,8 sekundi.

Vezani članci