auto
0

Rolls-Royce najavio otpuštanje 2.300 radnika

FENA
Inžinjerska firma Rolls-Royce planira otpustiti 2.300 radnika u cilju smanjenja troškova i poboljšanja efikasnosti. Gubitak radnih mjesta došao je u vrijeme dok firma nastoji ublažiti posljedice visokih cijena sirovina i slabog dolara.

Rezovi će zahvatiti tvornice kompanije u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i u nordijskim zemljama, saopćila je firma, javio je BBC. Otpuštanja će se desiti među menadžerskim, profesionalnim i činovničkim osobljem. Firma zapošljava oko 39.500 ljudi u 50 zemalja, od kojih je 23.000 u Velikoj Britaniji.

Rolls-Royce je odbio objaviti koliko će radnih mjesta biti izgubljeno u Velikoj Britaniji, ali je saopćio kako će pokušati ostvariti rezove kroz dobrovoljne odlaske.

"Odlučni smo da stvorimo fleksibilniju i agilniju strukturu podrške, bolje prilagođenu globalnim tržištima na kojima djelujemo", izjavio je vodeći operativni zvaničnik Rolls-Roycea Mike Terrett.

"Ove akcije će pomoći firmi da ublaži vanjske utjecaje kao što je povećanje cijena sirovina i slab dolar", saopćila je firma.

Jedinstveni sindikat saopćio je da su rezovi radnih mjesta razočaravajući uzimajući u obzir veliki broj narudžbi firmi.

"Razumijemo konkurentsku prirodu sektora zračnog prijevoza i nesrazmjerne posljedice slabljenja dolara prema funti koje imaju na industriju. Svaki gubitak radnih mjesta je razočaravajući, ali mi nećemo prihvatiti nikakav pokušaj obaveznog otpuštanja", izjavio je Bernie Hamilton, nacionalni direktor sindikata.