auto
0

Rijedak Bugatti iz 1937. na aukciji

Sarajevo-x.com
Rijedak primjerak Bugattijevog superautomobila iz 1937. godine, koji je u garaži u Engleskoj "spavao" zadnjih 50 godina, mogao bi dostići milionske cifre kada idućeg mjeseca krene na aukcijsku prodaju.

Kako piše AFP, stručnjaci vjeruju da će ovaj automobil dostići cijenu od najmanje šest miliona eura kada se u februaru ponudi na aukciji auto sajma Retromobile u Parizu.

Britanski hirurg Harold Carr odrekao se ovog rijetkog Bugattija, kojeg je kupio 1950-tih godina, spremivši ga u garažu u Newcastleu.

Kada je Carr umro 2007. godine, njegov nećak je pronašao Bugattija i iznenadio se kada je vidio da se radi o veoma rijetkom modelu. Naime, svega 17 primjeraka Bugattijevog modela 57S Atalante je ikad proizvedeno.

Njegov nećak, inače inžinjer iz Newcastlea koji je želio ostati anoniman, dao je izjavu za Evening Chronicle: "Jednostavno ne možemo vjerovati. Auto vrijedi toliko samo zato što nije korišten pola stoljeća. Bio je jedan od prvih superautomobila. Kada je napravljen mogao je dostići brzinu od 210km/h dok su drugi automobili išli do 80km/h. Naravno da smo oduševljeni i potrudićemo se da novac bude podijeljen cijeloj porodici."