auto
12

Revology Cars predstavio repliku prvog Ford Mustanga

Klix.ba
Na izložbi egzotičnih automobila 'Amelia Island Concours d’Elegance', koja se svake godine održava u Floridi (SAD), tamošnja kompanija Revology Cars predstavila je zanimljivu repliku Ford Mustanga prve generacije koji se bez sumnje svrstava među najlegendarnije automobile svih vremena.

Opisan kao besprijekorna vizuelna replika originalnog Mustanga, automobil je izvana potpuno identičan američkoj automobilskoj ikoni koja je svoje premijerno pojavljivanje imala davne 1964. godine. Međutim, prema riječima osnivača i vlasnika kompanije Revology Cars, Toma Scarpella, njihova verzija Mustanga ipak se treba posmatrati kao moderna interpretacija originala, jer se uz automobil nudi mnogo aktuelne tehnologije poput 5-litarskog V8 motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva, trouporišnog zadnjeg ovjesa i četiri servo-ojačane disk-kočnice.

Tu je i servo-upravljač, daljinsko otključavanje vrata, podešavanje sjedišta na struju, digitalni info-display, Bluetooth konekcija... Automobil se nudi sa 5-stepenim ručnim ili 4-stepenim automatskim mjenjačem.

"U odnosu na slobodu koju smo koristili prilikom izbora adekvatnih mehaničkih komponenti u duhu vremena u kojem živimo, kada smo odlučivali o samom dizajnu karoserije, odlučili smo da baš sve bude isto kao što je bilo na originalnom Mustangu. Tu smo se odrekli bilo kakve slobode i čini se da smo u tome u potpunosti uspjeli", rekao je Scarpello. Moderna replika Mustanga nudi se po cijeni od 113.430 eura, a automobil se može naručiti kao kabriolet ili fastback coupe. Prvi primjerci kupcima bi trebali biti dostupni u proljeće naredne godine.