Maserati Quattroporte
0

Retuširanje italijanskog remekdjela

Sarajevo-x.com
Maserati Quattroporte, model koji je doslovno uspostavio klasu luksuznih sportskih limuzina, sasvim opravdano se smatra jednim od najvećih djela italijanske autoindustrije. Nakon pet godina uspješne tržišne egzistencije, 46 međunarodnih nagrada i preko 15.000 prodanih primjeraka, došlo je vrijeme da se i ovaj dijamant italijanskog dizajna izbrusi do savršenstva.

Sama historija umjetnosti, bez obzira o kojoj umjetnosti govorili, okarakterisana je umjetnicima koji su se usudili izazvati postojeće kreacije i napraviti nešto bolje od njih. Vođeni istim porivom, dizajnerska ekipa u Pininfarina studiju uspjela je osvježiti i modernizovati Quattroporte, što je zbog njegove prvobitne elegancije i dizajnerske dorečenosti bio izuzetno težak zadatak.

Uz estetske promjene ponudu će sada činiti dva modela, Quattroporte i Quattroporte S. Model bez oznake S dolazi sa 4,2-litarskim V8 motorom sa 400 KS, dok „Q-porte“ sa S oznakom dolazi sa 4,7-litarskim V8 motorom koji isporučuje 430 KS i koji je već poznat iz novog kupea GranTurismo.

Pored upečatljive motorizacije i tehnologije zbog koje se Quattroporte uspješno nosi i sa supersportskim kupeima, isticati će se novi dizajnerski detalji. Iako je prepoznatljiva maska zadržala osnovne konture nemoguće je ne primjetiti hromirane prečke koje su limuzinu vizualno približile dinamičnijem GranTurismu, dok LED tehnologija prednjih i zadnjih svjetala upotpunjuje futuristički izgled koji je odlično ukomponovan sa nostalgičnim rješenjima.

Također, pažljiviji posmatrači će na bokovima primjetiti izraženije pragove koji su odlično „utopljeni“ u blatobrane. Da bi ukupan izgled bio potpuniji i odbojnici su sada nešto masivniji, dok su završni detalj bili vanjska ogledala čiji fluidniji izgled više odgovaraja eleganciji Quattroportea.

Unutrašnjost je također prošla kroz znatnu reviziju, pa je centralna konzola u potpunosti nova sa logičnijim rasporedom prekidača i komandi da bi vozačev ugođaj bio potpun. Uz novu paletu kožnih obloga i boja kože unutrašnjost je zadržala izgled limuzinskog Ferrarija, te u tom području Italijani definitivno i dalje daju najbolje lekcije. Novi, tačnije osvježeni, Quattroporte u prodajne salone stiže tek krajem ove godine, dok promjene u cijenama nisu naglašene, vjerovatno iz razloga da klijentela Maseratija i nije toliko opterećena tako trivijalnim detaljima.