auto
3

Restauriran BMW 507 koji je pripadao Elvisu Presleyju, bit će prodan na aukciji

Klix.ba
Sjajni BMW 507 roadster koji je pripadao kralju rock'n'rolla Elvisu potpuno je završen nakon dvogodišnje restauracije te će biti izložen na izložbi automobila Pebble Beach Concours d’Elegance, gdje će biti prodan.

Aukcija će biti održana 18. augusta, a na njoj će biti moguće kupiti automobil koji je ranije posjedovao Presley. Klasik je restaurirao tim BMW Group Classic, a pronađen je u garaži južno od San Francisca prije dvije godine. BMW je proizveo samo 245 automobila, zbog čega je jasno da se radi o veoma rijetkom i posebnom automobilu.

Presley je svoj BMW kupio u Njemačkoj gdje je bio stacioniran s američkom vojskom 1958. godine. Automobil je prethodno za utrke koristio Hans Stuck. Nakon kupovine automobila, Presley je ugradio novi motor. Također, originalnu bijelu boju zamijenio je crvenom.

Kralj rock'n'rolla je BMW prodao u New Yorku, a završio je u vlasništvu Tommyja Charlesa. On ga je koristio za utrke, a umjesto 3,2 litarskog V8 motora je ubacio Chevroletov motor. Zamijenjen je mjenjač, stražnja osovina, instrumenti i drugo. Kasnije je automobil bio u vlasništvu nekoliko kupaca, a jedan od njih je i Jack Castor, koji ga je planirao restaurirati. Parikrao ga je u garažu i počeo skupljati potrebne dijelove, no, posao nikad nije završio.

Nakon što je automobil otkrio jedan novinar, povezao je Castora i BMW-ov odjel za klasične automobile, nakon čega je počela restauracija. Castor je umro 2014. godine tako da nažalost nije dočekao završetak projekta.

Tokom restauracije su korištene stare i nove tehnike, neke komponente su napravljene pomoću 3D printera, a automobilu je vraćena originalna bijela boja.

Motor je sastavljen od rezervnih dijelova, a instrument tabla i kompletan tapacirung su specijalno izrađeni.