U okviru akcije "Zeleno srce"
0

Renault u borbi protiv mina

Sarajevo-x.com
Četvrti april se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom djelovanju, a poseban osvrt na taj dan u BiH dao je i Renault.
To je još jedna prilika da se podsjetimo na još uvijek veoma izražen problem mina u Bosni i Hercegovini. Naime, 1.460 kvadratnih kilometara, odnosno 2,9 posto ukupne površine naše zemlje još uvijek nije pogodno za bezbrižan život. No, da domaći demineri marljivo rade na ovom problemu, govori podatak da je 1996. godine, kada je počeo projekat deminiranja, čak 4.200 kvadratnih metara bilo pod minama.

Prema najavama državne agencije BH MAC, Bosna i Hercegovina bi do 2019. godine trebala biti zemlja bez mina. Ali, da bi to bilo moguće, potrebna je podrška svih koji su svjesni ovog ključnog problema. Kako je Renault brend koji vodi brigu o svakodnevnim pitanjima u BiH, naročito velikom problemu mina u našoj zemlji, u okviru već tradicionalne akcije "Zeleno srce Renaulta", koja traje do kraja aprila 2011. godine, pored recikliranja starih automobila u skladu sa najvišim ekološkim standardima, od svakog prodatog novog Renaulta se, u saradnji sa državnom agencijom BH MAC, finansira deminiranje 100 m² prostora za bezbrižnu igru naše djece.