auto
80

Renault proizveo posljednji Megane III RS

Klix.ba
Renault Sport je saopćio da je nakon sedam godina prekinuo proizvodnju modela Megane III RS.

Automobil se prvi put pojavio na utrci Formule 1 za Veliku nagradu Monaca 2009. godine. Radi se o kompaktnom coupeu koji je proizveden u 30.000 jedinica u postrojenju u španskoj Palenciji. Iz tog postrojenja su automobili dostavljeni u 30 različitih zemalja.

Model je bio dostupan kupcima širom Evrope, ali i u Japanu, Kini, Singapuru, Južnoj Africi, Australiji i drugim zemljama.

Tokom svog života je Megane RS dobio i nekoliko ograničenih vezija, a najsnažnija od njih je 275 Trophy-R. Ovaj automobil je oborio rekord kruga na Nurburgringu u kategoriji automobila s prednjim pogonom. Dogodilo se to u junu 2014. godine, kada je završio krug za 7 minuta i 54,36 sekundi. Ipak, rekord je oborila Honda Civic Type R s vremenom 7:50.63.

Potom je rekord prešao u vlasništvo Volkswagenovog Golfa GTI Clubsport S, koji je cilj prešao s vremenom 7:49.21.

Renault Sport već testira nasljednika koji će biti u formi petovratnog hatchbacka. Zvanično predstavljanje se očekuje sljedeće godine, a spekuliše se da će ga pokretati novi 1,8-litarski motor s turbopunjačem, koji isporučuje 300 KS.

Novi Megane RS će se prodavati s manuelnim i sedmostepenim automatskim mjenjačem, kako bi kompanija ugodila svim kupcima. Clio RS nije dostupan s manuelnim mjenjačem. Moguć je i pogon na sva četiri točka.

Nadolazeći Megan RS će biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi u martu naredne godine, ili na Sajmu automobila u Frankfurtu sredinom septembra iste godine. Početak prodaje se očekuje krajem 2017. ili početkom 2018. godine.

Vezani članci