auto
13

Renault-Nissan preuzima kontrolu nad ruskim Avtovazom

FENA
Francusko-japanski proizvođač automobila Renault-Nissan objavio je u četvrtak da će povećati svoj udio u ruskoj kompaniji Avtovaz na više od 50 posto.

Francusko-japanski partneri nadaju se da će preuzimanje kontrolnog udjela u najvećem ruskom proizvođaču vozila rezultirati boljom suradnjom tri partnera i omogućiti efikasnije poslovanje.

U sklopu sporazuma modeli Renaulta i Nissana mogli bi se proizvoditi zajedno s Ladama u ruskom gradu Toljatiju.

Sporazum će stupiti na snagu do 2014.

Memorandum o razumijevanju potpisan je u Parizu, četiri godine nakon što je Renault kupio 25-postotni udio u Avtovazu, prenosi poslovni.hr.

Sporazum je strukturiran kao zajedničko ulaganje Renault-Nissana i ruskog državnog poduzeća Russian Technologies. Renault-Nissan bit će vlasnik 67,13 posto zajedničkog ulaganja, u čijem će pak vlasništvu biti 74,5 posto Avtovaza. Renault će u iduće dvije godine uložiti u zajedničku kompaniju 300 miliona dolara a Nissan 450 miliona dolara.

Tri poduzeća namjeravaju u Toljatiju proizvoditi 1,6 miliona automobila godišnje, što znači da bi tamošnji montažni pogon bio najveći u svijetu.

"Današnji memorandum najnoviji je korak širenja suradnje koja pomaže modernizirati lidera ruske auto industrije", rekao je Carlos Ghosn, izvršni direktor Renault-Nissana.

Renault-Nissan četvrti je proizvođač automobila u svijetu.

Vezani članci