auto
15

Renault na sajmu u Zagrebu s modelima Talisman, Talisman Grandtour i Scenic

Piše: D. B.
Na ovogodišnjem Zagreb Auto Showu Renault je ponosno pokazao svoje modele Talisman, Talisman Grandtour i Scenic.

Renault Talisman je unikatna kombinacija elegantnog dizajna, odličnih performansi, udobne i prostrane unutrašnjosti, velikog prtljažnika, napredne tehnologije i visokokvalitetne izrade. Ovaj automobil je učinio Renault itekako konkurentnim u D segmentu, gdje su mu rivali Peugeot 508, Opel Insignia, Ford Mondeo i Škoda Superb. Talisman je dug 485, širok 187 i visok 146 cm, a međuosovinski razmak iznosi 281 cm. Zapremina prtljažnika iznosi čak 608 litara. U unutrašnjosti su također brojni korisni pretinci.

Gledajući vanjski izgled, masivna rešetka hladnjaka, LED svjetla naprijed i nazad te 19-inčni naplaci kod bolje opremljenih modela jasno govore da se radi o luksuznom automobilu.

U unutrašnjosti je 7-inčni digitalni ekran koji mijenja brojčanike, R-Link2 sistem sa 4,2 ili 8,7-inčnim ekranom u zavisnosti od opreme, BOSE Surround Sound sistem sa 13 zvučnika, izuzetno udobna sjedišta dizajnirana po uzoru na ona koja se nalaze u luksuznim avionima. Ova sjedišta su podesiva u 10 smjerova, a uz doplatu je moguće dobiti i masažnu funkciju.

Što se tiče motora, tu su benzinci TCe 150 i TCe 200, koji su upareni sa sedmostepenim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom, kao i dizelaši dCi 110 i dCi 130, koji mogu biti upareni sa sedmostepenim automatskim ili šestostepenim manuelnim mjenjačem. U ponudi će biti i dizelaš dCi 160, koji je uparen isključivo sa šestostepenim automatskim mjenjačem. Kupci mogu birati između četiri paketa opreme, a to su Life, Zen, Business, Intens i Initiale Paris. Upravo je model sa najbogatijim Initiale Paris paketom opreme izložen u Zagrebu.

Pored limuzine je i karavan Talisman Grandtour istih dimenzija, koji je dostupan sa istim motorima.

Pod svjetlima zagrebačkog sajma zablistao je i Renault Scenic, moderni MPV koji je udoban i zabavan za vožnju, a u njemu može uživati cijela porodica. Aktuelna četvrta generacija je opremljena najmoderijom tehnologijom, kako unutra, tako i iz vana. Od prethodne je duža za 40 i šira za 20 mm. Zapremina prtljažnika je 572 litra, ali dodatni pretinci osiguravaju još 63 litra.

Inače, automobil je baziran na konceptu R-Space, kojim je najavljen njegov inovativni dizajn. Novi Scenic ima kratak prednji poklopac motora i kućišta prednjih svjetala u obliku slova C, a uz bolju opremu dolaze sa LED tehnologijom.Na automobilu su bez obzira na paket opreme 20-inčni naplaci s gumama dimenzija 195/55.

Ponudu motora čine 1,5 i 1,6-litarski dCi dizelaši snage od 95 do 160 KS, kao i TCe benzinci s turbopunjačima, koji isporučuju 115 i 130 KS.

Cijena limuzine se kreće od 27,900 eura, Grandtoura od 29.100 eura, a Scenica od 22.300 eura.